Program
Futbal - 13.05.2023 18:42

Košice postupujú medzi elitu! Chýbali tam osem rokov

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Futbalisti z druhého najväčšieho mesta Slovenska oslavujú postup do najvyššej súťaže. Svoje prvé miesto spečatili s jednokolovým predstihom pred koncom II. futbalovej ligy, keď doma zdolali Spartak Myjava 2:0 a zároveň ťažili z nečakanej prešovskej prehry v Dolnom Kubíne. Priamo v Košickej futbalovej aréne si tak mohli tri tisícky nadšených domácich priaznivcov užiť oslavy, ktorých súčasťou bolo predanie trofeje do rúk partie okolo trénera Antona Šoltisa. Tá z 29 odohraných zápasov dotiahla do víťazného konca devätnásť a cestu do Rače môže absolvovať vo víťaznej nálade a bez výsledkového tlaku.

Oslavné tričká niesli dominantné heslo "Sme späť!". Košický futbal chýbal medzi elitou osem rokov. Vtedy okupoval šieste miesto a atakoval miestenky do predkôl pohárovej Európy. Do ďalšej sezóny sa však už neprihlásil. "Bola to dlhá misia, ale splnili sme ju. Je to niečo úžasné. Čakali sme na zaváhanie Prešova a to prišlo. My sme to využili. Ďakujem za tento postup všetkým hráčom, vedeniu klubu a fanúšikom. Sú to fantastické pocity priniesť ligu späť do Košíc," povedal po zápase s Myjavou tréner Anton Šoltis. Hoci za celú sezónu prehral celok z metropoly východu iba štyrikrát, množstvo remíz komplikovalo cestu na trón. "Tento rok sa to podarilo, hoci to dlho nevyzeralo, že by sme mohli skončiť na prvom mieste. Boli sme však trpezliví. Na jar sme sa zomkli a začali sme víťaziť. Veľmi pekne ďakujem všetkým, ktorí nám fandili a našich neprajníkov pozdravujeme. My sme stále verili v postup a tí, ktorí neverili, nech sa potom prídu pozrieť na ligu," poznamenal hrdý kouč.

Erik Pačinda oslávil tri dni pred zápasom s Myjavou 34. narodeniny a návrat jeho rodných Košíc do najvyššej súťaže znamená veľa. V prvej lige má absolvovaných takmer dvesto duelov a okúsil ju vo farbách Dunajskej Stredy aj Spartaka Trnava. "V záverečných kolách sa ukázalo, že na druhú ligu máme obrovskú kvalitu a prvé miesto nám právom patrí. My sme sa pozerali predovšetkým na seba. Mali sme svoj cieľ. Boli sme silní ako tím a mali sme aj výborné vedenie, ktoré nás vždy podržalo. Do tejto sezóny prišiel tréner Anton Šoltis aj s Ondrejom Dudom st. a poskladali silné a skúsené mužstvo," skonštatoval, odkazujúc na aktuálne dvanásťkolové obdobie bez prehry.

FC Košice bol považovaný za adepta na postup z druhej ligy už v sezóne 2018/19 a všetkých nasledujúcich. Piate miesta však splnením cieľa rozhodne neboli a minulý rok sa tak tím nezmestil ani medzi trojicu postupujúcich. Vopred avizovaný plán však je splnený. V lete 2018 vyhlásil prezident klubu Dušan Trnka, že žlto-modrí chcú byť do piatich rokov v najvyššej súťaži. Fúzia klubov z mestských častí Vyšné Opátske a mládeže FC Barca sa ukázala ako úspešnejší projekt než obnovený FC Tatran Prešov. Vymenilo sa síce viacero hráčov aj trénerov, neuspel Marek Fabuľa či Jozef Vukušič, no na konci cesty je úspech. "Dnes nie je veľmi v móde dodržiavať sľuby, ale my sme tie naše dodržali. Teraz je tomu päť rokov, čo sme vstúpili do futbalu. Som veľmi rád, že sme splnili to, čo sme sľúbili. Pôvodne som si myslel, že to bude jednoduchšie, no bolo to veľmi ťažké. Druhá liga má svoju kvalitu a zvíťaziť v nej je neuveriteľný pocit," povedal Dušan Trnka.