Program
Futbal - 10.05.2023 11:59

Poľsko už má šampióna. Šestica Slovákov ešte bojuje o Európu

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Poľskému klubovému futbalu pre ročník 2022/23 kraľuje Raków Čenstochová, pre ktorý je to historický prvý titul vo vyše storočnej histórii klubu. Zverenci trénera Mareka Papszuna prvenstvo spečatili v 31. kole celkom paradoxne, prehrou. Na pôde podpriemernej Korony Kielce prehrali 0:1, no keďže Legia Varšava v nedeľu prehrala v Štetíne, na čelo sa už s určitosťou neprebojuje. Naši severní susedia majú pred sebou záverečné tri kolá a nový šampión má jedenásťbodový náskok.

O Rakówe možno povedať, že je fenoménom ostatných pár rokov. V roku 2017 hral ešte tretiu ligu a iba v sezóne 2019/20 sa uviedol na scéne ako nováčik Ekstraklasy. Pri jeho postupe bol aj slovenský krídelník Karol Mondek a časom do kádra pribudol bývalý chorvátsky reprezentant Fran Tudor či bek Milan Rundić, ktorý v našej lige nastupoval za Slovan aj Trenčín.

Sledujte záver sezóny poľskej Ekstraklasy na Joj Šport!

Po desiatom mieste vo svojej nováčikovskej sezóne sa Čenstochová dvakrát usadila na striebornej priečke za Legiou respektíve Lechom, vďaka čomu si zahrala predkolá pohárovej Európy. V bojoch o tohtosezónnu Konferenčnú ligu zdolala Spartak Trnava 2:0 a 1:0, no následne podľahla Slavii Praha 2:1 a 0:2 po predĺžení. Mesto sa nachádza v sliezskej oblasti na juhu Poľska. Pri 239-tísíc obyvateľoch ho možno prirovnať ku Košiciam, hoci rozlohou je o poznanie menšie. Svoje domáce zápasy hráva na päťtisícovom štadióne, ktorý pre doterajšie potreby bohato stačil. Ako majster Poľska a medailista v treťom ročníku po sebe však musí začať počítať s niečím novým.

Koeficienty UEFA považujú Ekstraklasu za 24. najkvalitnejšiu súťaž na kontinente, vďaka čomu jej prináležia štyri predkolové miestenky do pohárovej Európy. Raków už kvalifikácia Ligy majstrov neminie a Legia Varšava sa môže tešiť na predkolá Konferenčnej ligy, kam môže ísť z druhého až štvrtého miesta. Pod ňou sa nachádza Pogon Štetín a Lech Poznaň, ktoré ešte svoje miesta v ligovej top štvorke isté nemajú. O ich zosadenie usiluje Piast Gliwice a Warta Poznaň.

Vymenovaní "neistí" majú na svojich súpiskách šesť Slovákov. Najpočetnejšia enkláva je v Piaste Gliwice, kde stabilne chytáva František Plach, v pozícii striedajúceho hráča do akcie zvykne zasiahnuť bek Jakub Holúbek a stopér Tomáš Huk v tejto sezóne odohral iba 90 ligových minút. Z piateho miesta tabuľky sa musia spoliehať na zakopnutie tímov pred sebou a trestať, podobne ako Adam Zreľák s Wartou Poznaň. Osemgólový útočník šiel do zápasu viackrát s kapitánskou páskou, no vyhliadky na pohárové miestenky má jeho zamestnávateľ najhoršie. Tri kolá pred koncom má osembodovú stratu. Obhajca titulu Lech Poznaň zo štvrtého miesta radosťou neplesá, no aspoň má všetko vo svojich rukách. Gólman Dominik Holec na hosťovaní zo Sparty Praha plní úlohú náhradníka, kým obranca Ľubomír Šatka zasiahol zhruba do tretiny zápasov.

Program najbližších zápasov poľskej ligy na Joj Šport:
pondelok 15. mája o 19:00: Warta Poznaň - Radomiak Radom
piatok 19. mája o 20:30: Korona Kielce - Lech Poznaň
pondelok 22. mája o 19:00: Warta Poznaň - Piast Gliwice