Program
Futbal - 01.05.2023 18:07

Spartak prvý raz v histórii obhájil triumf v Slovnaft Cupe

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Trnavskí futbalisti druhý raz po sebe vystúpili na trón slovenskej pohárovej súťaže. Rovnako ako minulý rok, finálový súboj so Slovanom Bratislava dotiahli do víťazného konca cez predĺženie, hoci tento rok v ňom vybudovali hneď dvojgólový náskok a tešia sa po výsledku 3:1. Avizovaná "odplata" belasých po minuloročnej domácej finálovej prehre sa nekonala a FC Spartak bol úspešný v City Arene pred vyše 15-tisícovou kulisou. Koučovi Michalovi Gašparíkovi sa tak do bodky splnil sen, o ktorom hovoril bezprostredne po víťaznom semifinále. Vtedy sa nechal počuť, že chce vo finále práve bratislavského súpera, plný dom a víťazný koniec.

"Mali sme veľkú motiváciu, keďže oslavujeme 100 rokov. Odohrali sme skvelý prvý polčas, hrali sme inak ako zvyčajne a krídla sme posunuli k hrotovému útočníkovi, aby sme mohli vytvárať neustály tlak na súper. Hrali sme proti ním sedem zápasov a nedokázali sme dať gól z hry. V druhom polčase sme dostali lacný gól, no potom sme to otočili. Na konci to už bolo o emóciách. Budeme oslavovať až do rána, pokojne aj dva dni. Toto je veľké víťazstvo, keďže sme dokázali potvrdiť triumf z minulého roka," povedal Michal Gašparík po finálovom víťazstve pred našou kamerou. Jeho zverenci aktívne vstúpili do duelu, v prvom dejstve Slovan prestrieľali 7:2 a belasí ani raz netrafili priestor troch žrdí Martina Vantrubu. Ku nebezpečnej strele sa dostal až v 57. minúte, kedy Andrew Green otvoril skóre, no 86. minúte vyrovnal Abdulrahman Taiwo. Víťazný gól v predĺžení šiel do štatistík Jakuba Paura a po jeho gólovej hlavičke v samom závere zveľadil skóre 3:1 premenenou penaltou Filip Twardzik.

"V prvom rade gratulujem domácim. Mali sme hru pod kontrolou. Dostali sme však lacný gól, ktorý domácim veľmi pomohol. Potom sme zmenili systém a vyzeralo to už na penalty. Z ojedinelej akcie sme dostali druhý gól, čo rozhodlo duel. Dnes to bolo aj o tom, koľko budeme mať síl. Na konci nám už chýbali," hodnotil duel Boris Kitka, asistent trénera Slovana Bratislava. Ten bol v hre na dvoch frontoch, keďže kraľuje lige, no vytúženého double sa nedočká. Naopak, pripomenul si minuloročný scenár s neúspešným finále Slovnaft Cupu. Spartak Trnava získal pohárovú trofej ôsmy raz v histórii, z toho štvrtý v ére samostatnosti po rokoch 1998, 2019 a 2022. V sezóne 2023/24 sa môže tešiť na účasť v 2. predkole Európskej konferenčnej ligy.

FC Spartak Trnava - ŠK Slovan Bratislava 3:1 pp (1:1, 0:0)
Góly: 86. Taiwo, 111. Paur, 120.+4 Twardzik (z 11 m) - 57. Green, ŽK: Taiwo, Ristovski, Ofori, Paur - Medveděv, Green, Agbo. Rozhodovali: Očenáš - Hancko, Jekkel, 15.427 divákov.
Trnava: Vantruba - Koštrna, Štetina, Kóša (72. Ristovski), Twardzik - Savvidis - Daniel (106. Bolaji), Procházka (80. De Azevedo), Bukata (80. Paur), Ofori (116. Iván) - Taiwo (120.+1 Štefánik)
Slovan: Trnovský - Medveděv (115. Lichý), Kašia, De Marco, Pauschek (115. Lovat) - Kucka, Kankava, Čakvetadze (84. Abubakari) - Green (84. Agbo), Čavrič (98. Barseghjan), Zuberu (66. Zmrhal)