Program
Futbal - 29.04.2023 11:52

Gašparíkovo prianie sa splnilo. Bratislavčania volajú po odplate

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Posledným zápasom tohto ročníka Slovnaft Cupu bude najväčšie slovenské derby. Domáci Spartak Trnava privíta v repríze minuloročného finále ŠK Slovan Bratislava, čím sa splnilo prianie trénera čierno-červených. Ten volal po vypredanom Štadióne Antona Malatinského a veľkom súboji. Oba celky do finále prešli presvedčivejšími aj kostrbatejšími zápasmi, no nič to nezmenilo na fakte, že sa proti sebe postavia dva najúspešnejšie tímy v histórii tejto súťaže. Šiesty raz pritom bude mať posledný duel práve trnavsko-bratislavské obsadenie.

"Želám si veľké derby, aby vo finále stál proti nám Slovan a Trnavčania vypredali štadión. Je to najväčšie derby na Slovensku, všetci sa na to budú tešiť. Verím v dobrý futbal a šťastný koniec pre nás," povedal po trnavskom postupe tréner Michal Gašparík. Jeho zverenci pritom už vo svojom prvom vystúpení zviedli penaltový rozstrel s Bolerázom. Následne cez Trenčianske Stankovce a Sereď prešli v sumárnom skóre 9:0, no po remíze 2:2 prežili ďalšiu penaltovú drámu proti Zemplínu Michalovce. Vo štvrťfinále Spartak vyhral nad Komárnom 2:0 a v semifinálovom dvojzápase pokoril trenčiansky AS 2:1 a 3:0.

O dva týždne neskôr sa k nemu pridal bratislavský rival. Ten začal výhrou 2:0 v Branči, ku ktorej na konci septembra pridal presvedčivejšie víťazstvo 7:0 nad Malou Mačou. Potom to boli veľmi dramatické boje. Cez Stropkov belasí prešli pomerom 3:2, Banskú Bystricu porazili 2:1 a štvrťfinálový súboj so Šamorínom po remíze 1:1 rozhodli strely z bieleho bodu. Predĺžením vyvrcholil aj semifinálový dvojzápas proti MFK Skalica po výsledkoch 2:1 a 2:3, no gól naviac v extratime strelil celok z hlavného mesta. Ten bol do marca súčasťou bojov v pohárovej Európe a stále verí aj v zisk ligového triumfu.

Priaznivci bratislavského tímu svoju výpravu pomenovali výstížnym heslom "odplata". Odkazujú tak na máj minulého roka, kedy Trnava dobyla bratislavský domovský stánok a tešila sa zo svojho siedmeho triumfu. Ten predošlý vôbec nie je starou záležitosťou a urodil sa v roku 2019. Medzitým sa dvakrát tešil Slovan, ktorý má celkovo na konte sedemnásť triumfov v Pohári. Z prvenstva sa od roku 1970 tešilo devätnásť rôznych tímov. Po dvoch finalistoch je historicky tretím najúspešnejším Inter Bratislava, štvrtým Lokomotíva Košice.

Finále Slovnaft Cupu FC Spartak Trnava - ŠK Slovan Bratislava sledujte v pondelok 1. mája aj so zápasovým štúdiom na Joj Šport!