Program
Futbal - 28.04.2023 08:56

Štyri kolá pred koncom II. ligy: Duel na čele, tlačenica na chvoste

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Reorganizácia tretej futbalovej ligy spôsobila, že tento rok sa z II. futbalovej ligy nižšie posunie "len" dvojica najhorších mužstiev. Rovnako jediné miesto je k dispozícii aj v otázke postupu do najvyššej súťaže a k tomu sa pridá jeden celok, ktorý bude musieť absolvovať baráž. Kým záver sezóny prinesie na čele pravdepodobne dramatický a ostrý prešovsko-košický súboj, zóna ohrozenia sa úzko dotýka štvorice tímov a v stopercentnom bezpečí nie sú ani mužstvá, zdanlivo sa nachádzajúce v pokojnom strede tabuľky. Vysielanie televízie Joj Šport ani v máji neobíde našu druhú najvyššiu súťaž a môžeme si tak pripomenúť, komu o čo ide.

Do konca sezóny 2022/23 ostávajú štyri kolá a nazbierať tak možno ešte dvanásť bodov. Matematicky tak druhú ligu stále môže vyhrať trojica tímov. Aby sa však KFC Komárno reálne zapojil do tesného boja, potreboval by veľké zlyhanie dvoch východoslovenských favoritov. Tatran Prešov je síce slávnou tuzemskou športovou značkou, no v rámci tejto súťaže je nováčikom, ktorý sa ešte pred rokom pasoval v III. lige východ. Aktuálne však zeleno-bieli vyhrali tri štvrtiny tohtosezónnych odohraných zápasov a pred FC Košice majú štvorbodový náskok. V závere programu hrá Prešov s dvomi zachraňujúcimi sa tímami (Rača a Dolný Kubín), s Považskou Bystricou v strede tabuľky a s Pohroním, nachádzajúcim sa v popredí. Košičania majú zdanlivo ťažší program, pretože ich čaká piaty, šiesty, siedmy a predposledný tím. Paradoxne, najzradnejšie môže byť stretnutie s Račou, pretože Myjava, Púchov a Slovan "B" bude už len pečatiť svoje definitívne umiestnenie.

Na dne poradia je to o čosi divokejšie. Humenné a Dubnica dokázali doteraz vyhrať iba päť zápasov, čo je veľmi málo a v ostávajúcom programe by potrebovali bodov nakopiť oveľa viac. Humenčanom slúži ku cti aspoň desať remíz, spolunajviac v 2FL. Vďaka tomu majú o bodík viac ako Rača a o tri v porovnaní s Dubnicou. Len o čosi vyššie sa nachádza Dolný Kubín, mužstvo s najpriepustnejšou defenzívou. Pokiaľ by však Oravčania uhájili 13. miesto, na skóre im nik pozerať nebude. Zápas 27. kola medzi Humenným a Dubnicou tak bude ešte extrémne dôležitou záležitosťou.

Pre obe tabuľkové zóny môže byť aktuálny scenár s rovnosťou bodov a komparáciou vzájomných zápasov. Medzi Prešovom a Košicami by však tento "tie-breaker" o ničom nerozhodol, pretože v oboch meraniach síl vyhral domáci tím 2:1. Rača by v prípade rovnosti bodov šla pred FK Humenné, no proti Dolnému Kubínu by toto kritérium hovorilo v prospech MFK. Humenné - Dolný Kubín a Rača - Dubnica na sebe pozbierali zhodne po dva body a hľadelo by sa na celkové skóre. Pri pohľade na humenských -13 a dubnických -15, v závere programu pôjde o ťažké počty a každý zbytočný inkasovaný gól môže veci skomplikovať.

Najbližšie zápasy II. futbalovej ligy na JOJ Športe:
piatok 28.4. o 18:00: FK Pohronie - Spartak Myjava
piatok 5.5. o 19:00: Spartak Myjava - KFC Komárno
sobota 6.5. o 17:00: FK Dub - ŠTK Šamorín
nedeľa 7.5. o 10:30: MŠK Žilina - MFK Dolný Kubín