Program
Futbal - 29.04.2023 19:19

Inkasovaný gól od päťdesiatnika? Japonec zarezáva v Portugalsku

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Youtube

Inkasovať gól z kopačky päťdesiatšesťročného chlapa je nepríjemnou predstavou pre akéhokoľvek profesionálneho brankára. Japonský útočník Kazujoši Miura sa však vymyká zo štandardných predstáv toho, čo by sme od bežného chlapa v tomto veku očakávali. V 56 rokoch stále hrá na profesionálnej úrovni, v januári sa upísal portugalskému druholigistovi UD Oliveirense a absolvovať zaň už stihol aj premiérový zápas. Ide o súťaž, v ktorej má možnosť konfrontovať sa s Estrelou Amadora, CD Nacional, Leixões SC alebo CD Tondela, ktoré majú nedávnu minulosť v najvyššej lige, čiže stále vysoká športová úroveň. Miura tak posunul vlastný rekord najstaršieho hráča s odohraným duelom.

89násobný japonský reprezentant prežíva už svoju 38. sezónu v profesionálnom futbale a keď so svojou krajinou bojoval o postup na svoj prvý svetový šampionát, aktívnym reprezentantom ešte bol Romário, Hristo Stoičkov, Jürgen Klinsmann, Roberto Baggio, Dennis Bergkamp aj Rudi Völler. Kazujoši Miura sa z japonskej univerzitnej úrovne v mladom veku presunul do Brazílie, kde si zahral aj za FC Santos. Jeho európskymi zastávkami neskôr bolo Dinamo Záhreb alebo FC Janov, v Japonsku hájil farby Visselu Kobe a zahral si aj za austrálsky tím FC Sydney. Už v roku 2022 mnohí jeho kariéru uznanlivo rekapitulovali, keď nastupoval za štvrtoligovú Suzuku v Japonsku, no z nej sa katapultoval naspäť do J1 League a zopár mesiacov ešte potiahne.

Niektoré médiá hovoria o Jaromírovi Jágrovi svetového futbalu, no kým český hokejista svoju kariéru situoval do štyroch líg, japonská futbalová legenda už okúsila osem ligových súťaží na štyroch rôznych kontinentoch. Odohral takmer 800 zápasov a je druhým najlepším strelcom histórie japonskej reprezentácie. Viackrát sa trafil iba Šindži Okazaki a až nižšie nasledujú mená ďalších elitných reprezentantov "krajiny vychádzajúceho slnka" ako Honda alebo Kagawa.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora