Program
Futbal - 25.04.2023 11:09

Ronalda môžu vyhostiť za obscénne gesto. Je to trestný čin

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Twitter

Futbalový fenomén Cristiano Ronaldo sa dostal v Saudskej Arábii do nepríjemnej situácie a konkurenti jeho zamestnávateľa žiadajú Portugalčanov dištanc či dokonca vyhostenie z krajiny. Môže za to obscénne gesto, ktoré sa v minulosti riešilo už na španielskych štadiónoch, no moslimské prostredie je naň o poznanie citlivejšie. 38-ročný forward tímu Al-Nassr FC dve kolá po sebe neskóroval a jeho tím ukoristil jediný bod. Keď ho po remízovom zápase s Al-Hilalom provokoval fanúšikovský tábor skandovaním mena Lionela Messiho, odpovedal siahnutím si do rozkroku, pričom na tribúny venoval letmý pohľad a zašiel do tunela. Jeho zamestnávateľ sa situáciu snažil zachrániť odôvodnením, že v súboji predtým utrpel zranenie v citlivých partiách.

Ronaldovo gesto nebolo také očividné, ako pri slovno-gestikálnej prestrelke s Diegom Simeonem počas osemfinále Champions League. Vtedy uchopenie rozkroku malo symbolizovať dostatok guráže na výhru. Napriek tomu vyvolal naprieč Saudskou Arábiou, prežívajúcou obdobie Ramadánu, veľké pobúrenie a tlač zaplnili správy o jeho vulgárnom správaní. Právnik Nouf bint Ahmed nečakal a ihneď začal spisovať trestné oznámenie, ktoré má ukončiť Portugalčanovo pôsobenie na Blízkom východe. "Šport nesledujem, ale aj pokiaľ Ronalda diváci provokovali, nereagoval dobre. Jeho správanie je zločin. Ide o akt verejnej neslušnosti, ktorý sa tu v prípade cudzinca trestá zatknutím a vyhostením," povedal novinárom. Zároveň bola spísaná petícia, ktorá má proces deportácie urýchliť. Nie je prekvapením, že jej najväčšími podporovateľmi sú fanúšikovia Al-Ittihadu a Al-Hilalu, teda dvoch popredných ligových súperov.

Po futbalovej stránke ide kariéra Cristiana Ronalda dolu vodou. Po rozhádaní sa s vedením Manchestru United neuspel ani s národným tímom na svetovom šampionáte a na klubovej scéne zakotvil v type súťaže, ktorú v minulosti odmietal. Svojmu agentovi sa naviac vyhrážal vyhadzovom, pokiaľ mu nenájde lukratívny kontrakt. Aby to nebolo len o kritike, marketingový dosah Saudi Pro League výrazne zvýšil a jeho prvých deväť vystúpení v nových farbách okorenil jedenástimi gólmi. Druhý uhol pohľadu hovorí, že Al-Nassr ho upísal v čase, keď kraľoval domácej lige a momentálne je už s trojbodovým mankom druhý. To aj napriek tomu, že v oblasti životosprávy a prístupu je údajne spoluhráčom veľkým vzorom. "Nemám problém povedať, že som mal zlú fázu svojej kariéry, ale nemám čas na výčitky," skonštatoval nedávno na tlačovej konferencii.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora