Program
Futbal - 16.04.2023 19:02

Mané vs Sane: Spoluhráčovi skočil do vlasov aj Zlatan, Lloris či Shearer

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Twitter

Osem mesiacov po prestupe do Bayernu Mníchov si krídelník Sadio Mané svoju pozíciu značne skomplikoval, keď podľa miestnych médií napadol spoluhráča Leroya Saneho po prehranom zápase s Manchestrom City 0:3. Bavorský klub nereagoval prepustením Senegalčana, no suspendoval ho na jeden zápas, ligové stretnutie s Hoffenheimom, a zaplatiť musel pokutu 500-tisíc eur. V oficiálnom vyhlásení síce majster Nemecka nepotvrdil informácie, podľa ktorých Mané udrel spoluhráča do tváre a odtiahnuť ho museli spoluhráči, ale potvrdil, že dôvodom je jeho správanie po predmetnom zápase Champions League.

Pomerne raritný incident, ktorý klub nesmel prehliadnuť. Lenže vo futbalovej histórii si pamätáme viaceré konflikty medzi spoluhráčmi, z ktorých sa časť odohrala priamo pred kamerami a lietali tvrdé údery. Takto poznačenú minulosť má Zlatan Ibrahimović, ktorý sa vyhrážal násilím Rafaelovi van der Vaartovi a v Juventuse dokonca udrel do tváre Jonathana Zebinu. Najintenzívnejšie to bolo s Oguchim Onyewuom v AC Miláne. Ako opísal vo svojej autobiografii, bývalého amerického stopéra udrel hlavou a nasledovala veľmi ostrá bitka s údermi, chvatmi aj kopmi.

Záložník Danny Drinkwater má zapísané len štyri štarty za Aston Villu, no prehra 0:4 s Leicesterom, ktorú presedel na striedačke v ňom vrela aj na tréningu na druhý deň. Spoluhráča Jotu Peleteira na ňom fyzicky napadol. Obaja si incident neskôr vysvetlili a prostredníctvom médií si poslali niekoľko správ, plných rešpektu. Aleksandar Mitrović a Aboubakar Kamara sa počas spoločného pôsobenia vo Fulhame pobili dokonca počas regenerácie na jóge. V oboch takto doznela hádka o tom, kto bude kopať penaltu proti Huddersfieldu. Frustrujúca cesta Blackburnu Ligou majstrov 1995/96 zase vyústila do kratučkej pästnej výmeny obrancu Graema Le Sauxa a stredopoliara Davida Battyho. "Pred zápasom som svojich hráčov varoval, že budú hrať proti jedenástim chlapom, odhodlaným pobiť sa jeden za druhého. Nemyslel som tým jeden proti druhému," glosoval po zápase tréner Spartaka Moskva Oleg Romancev.

Jednou vecou je strkanica a jeden úder. Kontroverzný záložník Joey Barton však po jednom z tréningov Manchestru City nechal ležať Ousmana Daba otraseného v krvi, keď sa dvojica nepohodla počas tréningu. Krv tiekla aj na tréningu Arsenalu v roku 2008, kedy Emmanuel Adebayor hlavou zlomil nos Nicklasovi Bendtnerovi. O tri roky neskôr si podobný konflikt zopakoval aj s Kolom Tourém v Manchestri City, tentoraz bez trvalejších následkov. Vrátiť sa môžeme aj ku Bayernu, v ktorom konflikt Sane-Mané nie je prvým v histórii. Známejší bol incident Francka Ribéryho s Arjenom Robbenom, dvoch skvelých futbalistov, ktorí v zápase Champions League nemali jasno v tom, kto bude kopať priamy kop a v útrobách štadióna ich hádka prerástla v násilie. Ich trvalo dobrý vzťah to však nepokazilo.

Bulvár má vždy radšej, pokiaľ k potýčke dôjde na ihrisku, v obkolesení kamier a fotoaparátov. Škóti Graeme Hogg a Craig Levein dostali červenú kartu počas prípravného zápasu Celticu Glasgow, za ktorý obaja nastupovali. Prvý menovaný dokonca skončil so zlomeným nosom. Vyslúžili si desať respektíve dvanásťzápasový dištanc. Lee Bowyer a Kieron Dyer oslabili v roku 2005 Newcastle United v ligovom zápase, keď videli červenú kartu za spoločnú bitku a pamätníci si možno spomenú aj na neslávne známu liverpoolsku strkanicu emotívneho brankára Brucea Grobbelaara so záložníkom Stevom McManamanom. Niečo podobné predviedlo aj tottenhamské duo Hugo Lloris - Heung Min Son. Francúzskeho brankára vtedy rozčúlilo, že sa Kórejčan odmietol vrátiť do defenzívy po strate lopty.

Nemecký brankár Oliver Kahn bol počas svojich aktívnych rokov známy tým, že neváhal spoluhráča chytiť pod krk a inšpiráciu si od neho vzal aj kolega Jens Lehmann. Štyrikrát vylúčený brankár počas pôsobenia v Borussi Dortmund po jednom z inkasovaných gólov prefackal Marcia Amorosa, pretože ho vinil za chybu, ktorá gólu predchádzala. Perličkou na záver je "férovka" medzi Keithom Gillespiem a Alanom Shearerom z Newcastlu. Tú opísal prvý menovaný vo svojej knihe. Keď hrdo odmietol zodvihnúť príbor, ktorý nešikovne sám zhodil zo stola, Shearer ho vyzval známym "poď von!". "Pamätám si, ako som sa zahnal, minul som a v tom ma on zasiahol. Bol to 'vypínak' - dobrú noc," opísal severoírsky pravý záložník. To pri konflikte Freddieho Ljungberga s Olofom Mellbergom šli žarty bokom. Švédsko malo na prelome milénií veľmi kvalitný káder a na tréningoch bola miestami až nezdravá rivalita. Dôkazom je video, na ktorom Mellberg počas tréningu poslal forwarda Arsenalu k zemi až kariéru ohrozujúcim zákrokom.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora