Program
Futbal - 10.04.2023 21:03

Favorizované Fínky dvakrát vyhrali nad Slovenskom

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth, Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Slovenské futbalové reprezentantky využili aprílový asociačný termín na dvojzápas so "starým známym" Fínskom. To bolo súperom našich žien už v kvalifikácii MS 2023, kde sa cez A-skupinu nepozrie ani jeden z týchto tímov. Vo vzájomných zápasoch mali navrch severanky, ktoré doma vyhrali 2:1 a v našom domácom prostredí sa zrodila remíza. Tentoraz mali favoritky navrch v oboch seneckých meraniach síl, pričom Slovenky nestrelili ani gól a nulová strelecká efektivita platí už v siedmich medzištátnych zápasoch.

Piatkové stretnutie tím Petra Kopúňa prehral 0:1, v pondelok mali súperky ešte výraznejšie navrch a prehrali sme 0:2. Najbližšie ku presnému zásahu boli domáce v 87. minúte prvého vzájomného zápasu, kedy však Jana Vojteková nepremenila pokutový kop. V druhom stretnutí si obe družstvá chceli vyskúšať iné varianty skladby zostavy a taktické alternatívy, pričom Fínsko zaslúžene vyhralo dvojgólovým rozdielom. Ide o 29. tím ženského svetového renkingu, patriaci medzi top dvadsať tímov starého kontinentu. Slovensko je na 46. mieste a chuť víťazstva nezažilo už sedem zápasov. Počas tohto obdobia nestrelilo ani gól a naše suchoty tak trvajú 641 minút.

"Musíme mať dobré herné činnosti, pretože pokiaľ si nebudeme správne prihrávať, dostaneme sa pod tlak. To rozhodlo. Celý prvý polčas sme si nevedeli otvoriť priestor a dostať sa za obranu. Každá ďalšia činnosť bola do ďalšieho pressingu, čo nám samozrejme uberalo sily. Druhý gól padol pri našom vysokom postavení, čo musíme riešiť inak. Potom sme už tempo vyrovnali, čo nám trošku rozviazalo nohy a mohli sme začať viac hrať. Som rád, že sa nám to podarilo, ale stále sme si nevedeli vytvoriť pozíciu v pokutovom území tak, aby sme ju dokázali zakončiť," zhrnul priebeh druhého zápasu tréner Peter Kopúň.

Roky 2022 a 2023 boli v ženskom futbale šampionátové a do najbližšieho veľkého turnaja je ešte veľa času. Bude ním Euro 2025, o ktorého organizáciu sa postará Švajčiarsko. O dva roky neskôr sa hrajú Majstrovstvá sveta a ich hostiteľa zatiaľ nepoznáme. Obom samozrejme predchádza kvalifikácia a dovtedy má naše národné družstvo čas nájsť streleckú formu, ktorá sa vytratila po kvalifikačnom zápase v Gruzínsku v septembri 2022. Po víťazstve 4:0 prišla prehra s Írskom 0:1 a následne výsledky prípravných zápasov - 0:7 s Belgickom, 0:3 s Rakúskom, 0:3 s Marokom, 0:0 so Srbskom a prehry 0:1 a 0:2 s Fínkami.

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora
Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora