Program
Futbal - 01.04.2023 10:41

Chce to čas, repre pôjde hore. Sľubuje Calzona

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Na prácu talianskeho trénera Francesca Calzonu sa po minulotýždňovom víťazstve nad Bosnou a Hercegovinou hľadí cez iné okuliare ako pri jeho prvých piatich stretnutiach na lavičke našej reprezentácie. Dlhodobý problém s neschopnosťou tvoriť a prebrať iniciatívu proti slabšiemu a brániacemu súperovi síce zatiaľ príliš nevyriešil, no víťazstvo nad Bosnou a Hercegovinou 2:0 patrí k našim najlepším výsledkom od účasti na ME 2021. Vyššie možno postaviť snáď len remízu v Chorvátsku v predošlom kvalifikačnom cykle. Potešil navyše aj spôsob dosiahnutia víťazstva s dobrým herným prejavom a v boji o dve postupové miestenky sme na tom spolu s Portugalskom lepšie ako Bosniaci či Island.

Bývalý asistent trénerov Sarriho či Spallettiho bol od prvých dní po prebratí našej reprezentácie verný svojej filozofii a opakovane prízvukoval, že potrebuje len trochu času. Remíza s Luxemburskom a jej spokojné hodnotenie ho dostalo pod ostrú paľbu médií, fanúšikov aj futbalových osobností. O tri dni neskôr už viacerí veria, že Talian by si trochu trpezlivosti predsa len zaslúžil. "Som veľmi spokojný za chlapcov, podali veľmi dobrý výkon. Nemením však absolútne nič na mojom pohľade. Naďalej budem tvrdiť, že na zlepšenie tímu potrebujete čas. Mužstvo má zdravého ducha a potrebuje iba čas, aby do seba absorbovalo moje myšlienky. Iba samotná taktika a technika bez víťaznej vôle a potrebnej intenzity na ihrisku neprinesie nikomu nič," povedal na pozápasovej tlačovej konferencii.

"Rozanalyzovali sme si zápas s Luxemburskom a povedali si, čo sme v ňom pokazili. Snažili sme sa pracovať na zlepšení po celej ploche, hlavne čo sa týka pressingu a re-pressingu. Najmä sme chceli zužovať priestor a hrať viac nakrátko," sám zhrnul zmeny medzi zápasmi proti trpaslíkovi z Beneluxu a konkurentovi z Balkánu. Slovensko má štyri body po dvoch kvalifikačných zápasoch, čo je uspokojivý súčet, no rátalo sa skôr s trojbodovým ziskom proti Luxemburčanom. Na Euro 2024 postupujú dva tímy z piatich, cesta je relatívne jednoduchá a cez jednotlivé asociačné termíny zrejme bude potrebné hľadieť najmä na poradie a bodové súčty. Podobne je na tom vo svojej skupine aj Česká republika, Španielsko či Dánsko. Česi poradiu kraľujú po dôležitom víťazstve nad Poľskom, no následne stratili dva body v Moldavsku. Body za prehru v Kazachstane zase môžu časom chýbať Dánom, ktorí predtým vyhrali derby proti Fínsku a prehra v Škótsku je škrtom cez plány aj pre Španielov, ktorí predtým presvedčivo zdolali Nórsko rozdielom triedy.

V našich končinách sme zvyknutí na kritiku za akýkoľvek prešľap a Francesco Calzona mnohých pobúril aj pozápasovým vystupovaním. Namiesto sypania popoľa na vlastnú hlavu pôsobil maximálne zmierene s remízami s Bieloruskom a Bieloruskom, hoci rovnako nerozhodným výsledkom sme v novembri odprevádzali Čile na Majstrovstvá sveta. "Cítim sa úplne normálne. Keď robíte túto prácu, musíte akceptovať aj kritiku. Samozrejme, určite ma nepotešila, no ja myslím iba na to, aby som odvádzal dobrú prácu s týmito chlapcami. Potrebujeme zotrvať v nastolenej ceste a držať sa nášho systému," odkazuje smerom k júnu, kedy naši futbalisti cestujú na Island a do Lichtenštajnska.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora