Program
Futbal - 30.03.2023 15:23

Hanba a zničené sny. Indonézia je nepripraveným organizátorom MS

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Youtube

S veľkou nevôľou prijala Indonézia rozhodnutie FIFA, ktorá jej odobrala organizáciu Majstrovstiev sveta 2023 hráčov do 20 rokov. Tie pritom mali začať už o osem týždňov. Šampionát na ázijskom kontinente rozhodne nie je bežnou ani zvyčajnou záležitosťou a vôbec nie pre krajinu, ktorej seniorský tím sa nachádza na 151. priečke svetového rebríčka. O to väčšia bola snaha a chuť štvrtej najľudnatejšej krajiny sveta pripraviť veľkolepý a kvalitný turnaj, no jej nábožensko-politické zásady ambíciu pokazili potom, ako sa snažila zasiahnuť do zoznamu kvalifikovaných účastníkov. V Jakarte sa rozbehli protesty konzervatívnych moslimských skupín proti izraelskej účasti a diplomaticky ich podporilo aj Bali.

"Je to srdcervúce rozhodnutie, ktoré zničilo naše sny. Teraz sme zmätení z našej hráčskej budúcnosti, ak FIFA uvalí sankcie," povedal novinárom Hokky Caraka, ktorý je kapitánom indonézskeho výberu v tejto vekovej kategórii. Podľa jeho slov po prijatí správy o odobranej organizácii tiekli slzy. V podobnom duchu situáciu zhodnotil aj tréner Šin Tae-jong. Dôvodom bol indonézsky nesúhlas s účasťou Izraela. Izraelčania si miestenku na svetový šampionát zabezpečili striebrom na Majstrovstvách Európy tejto vekovej kategórie, keď vo finále podľahli Anglicku.

Hostitelia, väčšinovo moslimská krajina, reagovala nesúhlasom s účasťou tejto reprezentácie a sama iniciovala rokovanie s Medzinárodnou futbalovou federáciou. Vysvetliť sa pritom snažila svoj postoj a pripravila zoznam podmienok účasti izraelského tímu. Tím od Stredozemného mora by tak fungoval v inom režime ako ostatné celky.

Veľkou otázkou je teraz aj to, či a kedy sa turnaj bude hrať. V Indonézii sa totiž mali predstaviť aj Slováci, ktorí na domácom kontinentálnom šampionáte obsadili konečné 5. miesto, vďaka ktorému mohli objednávať letenky a ubytovanie v juhovýchodnej Ázii. Indonézia nemá nadviazané diplomatické vzťahy s Izraelom a podľa jej slov izraelský tím nemohla privítať pre dôvody, zakotvené v ústave. Teraz jej hrozí suspendácia od FIFA, pre ktorú by napríklad nemusela zasiahnuť do kvalifikácie seniorských MS 2026. Pomocnú ruku ponúka Argentína, ktorá by údajne bola schopná turnaj zorganizovať ako náhradník, no musela by sa ho zúčastniť aj jej "devätnástka". Tá sa nezmestila medzi štvoricu juhoamerických kvalifikantov.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora