Program
Futbal - 26.03.2023 22:49

Prvé víťazstvo Calzonu! Zdolali sme "áčkový" tím Ligy národov

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácia Francesco Calzona sa vo svojom šiestom zápase na našej lavičke dočkal prvého víťazstva. Po remízach Bieloruskom, Čiernou Horou, Čile a Luxemburskom, rovnako ako po prehre s Azerbajdžanom, dokázali Sokoli v druhom kvalifikačnom zápase o Euro 2024 zdolať Bosnu a Hercegovinu 2:0. Prvopolčasovými gólmi tri získané body zariadil Róbert Mak a Lukáš Haraslín. Reprezentačným čistým kontom sa blysol Martin Dúbravka. V tabuľke skupiny J sme sa tak usadili na druhom mieste pred Bosnu, Island, Luxembursko a Lichtenštajnsko. Stopercentný je portugalský tím, ktorý má po víťazstvách nad dvomi papierovo najslabšími tímami sumárne skóre 10:0.

Po slabom štvrtkovom výkone proti Luxembursku bol zlepšený výkon na Tehelnom poli príjemným prekvapením. Bosniaci sa za úvodnú 45-minútovku prakticky k ničomu nedostali v ich sieti sa zatrepotala strela Maka z 13. minúty a Haraslína zo záverečnej päťminútovky. Po prestávke boli hostia o poznanie živší a vyslali šesť streleckých pokusov, ale slovenská reprezentácia nezaostávala a sama si vypracovala obrovskú šancu, ktorú pätnásť minút pred koncom spálil Suslov. Mimoriadne to mrzieť nemuselo a zaknihovali sme plný bodový zisk. Po favoritovi skupiny z Portugalska má byť Bosna našim najvážnejším súperom v boji o druhú postupovú miestenku. Kontrolované víťazstvo o dva góly optimizmus slovenského fanúšika rapídne zvýšilo.

Kritikom sa plný bodový zisk proti takémuto súperovi môže máliť. Bosna a Hercegovina nie je Francúzskom ani Anglickom. Od poslednej slovenskej šampionátovej účasti na Euro 2020 však nabral tento tím presne opačné renkingové smerovanie ako by sme si priali a klesol o dvanásť miest svetového poradia. Ku absolútnemu suterénu sme klesli aj v rámci Ligy národov a pasujeme sa v C-divízii. Bosna a Hercegovina bude v budúcoročnej edícii tejto súťaže súčasťou Ligy A, keď za sebou nechala Fínsko, Čiernu Horu aj Rumunsko. Pokiaľ ide o aktuálne umiestnenie vo svetovom rebríčku FIFA, tam sme na tom veľmi podobne ako náš najaktuálnejší súper. Slovensko je na 54. mieste, kým Bosniaci sú 57., kde sa bez výraznejších výkyvov držia už tri roky.

"Odohrali sme dobrý zápas a som spokojný s hráčmi, ktorí ukázali veľké odhodlanie odčiniť nepresvedčivý výkon z predošlého zápasu. Nikdy som však o nich nepochyboval. Veľmi sa teším aj z výkonu defenzívnej línie, ktorá odohrala vynikajúci zápas. Už dva duely sme nedostali gól, čo je do ďalšej práce veľmi pozitívne. Odkedy som prišiel tvrdím, že potrebujeme najmä čas. Je ťažké 25 hráčom na tréningoch ihneď vštepiť koncept. Jedno víťazstvo však ešte nič nerieši a musíme pracovať ďalej," povedal po zápase kouč Francesco Calzona. Najbližšie sa Slováci do akcie dostanú v júnovom asociačnom termíne, kedy vycestujú na Island a do Lichtenštajnska.