Program
Futbal - 19.03.2023 17:57

Liverpool si pohneval fanúšikov. Výkony mizerné, vstupné drahšie

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Nejde ani tak o peniaze ako o princíp. FC Liverpool deväť rokov držal stabilné ceny vstupného na svoje domáce zápasy a nič na tom nezmenila finančná kríza, koronavírus, inflácia či Brexit. Od sezóny 2023/24 si však návštevníci ikonického Anfield Road priplatia, čo vedenie vysvetľuje ako logický krok, súvisiaci s rastúcimi nákladmi. Štadión pritom zároveň bude väčší a od nového ročníka sa kapacita zvýši z 54-tisíc na vyše šesťdesiattisícový kotol. Samotný nárast vstupného má byť len dvojpercentný, čo znamená, že si fanúšik priplatí maximálne o 17 libier viac. V súčte so zvýšenou kapacitou sú to už príjemné peniaze do klubovej kasy.

The Reds však zdražujú vo chvíli, kedy prežívajú najhoršiu sezónu za ostatných sedem rokov, čo pokrýva takmer celé obdobie s konzistentnými cenami vstupného. Priaznivci nemusia loviť hlboko v pamäti, aby si vybavili ročníky, kedy v konečnom poradí okupovali 7. či 8. miesto Premier League. Do aktuálnej sezóny však Liverpool šiel ako strieborný tím anglickej ligy a zároveň finalista Champions League. Nádej na ligový titul sa rozplynula už po prelome kalendárnych rokov a cesta najprestížnejšou klubovou súťažou skončila v osemfinálovej fáze. Zverencom Jürgena Kloppa zároveň hrozí, že sa neobjavia v žiadnej európskej klubovej súťaži.

Vedenie vysvetľuje, že prevádzkové náklady v priebehu pár rokov stúpli o 40 percent a energetické náklady sú v medziročnom porovnaní dokonca dvojnásobné. "LFC dôkladne zvážil všetky aspekty týchto zmien a zvýšenie ceny vstupného nebral na ľahkú váhu. Klub rokoval s niektorými priaznivcami a spoločne diskutovali o dopade akéhokoľvek zdraženia lístkov. Tieto otvorené a úprimné diskusie viedli k obmedzeniu nárastu na maximálne dve percentá," vysvetlil devätnásťnásobný majster Anglicka. Oproti Arsenalu či Manchestru United jeho vstupné zdraželo menej. Lenže kým Londýnčania útočia na titul po devätnástich rokoch, United prežívajú po deviatich rokoch útlmu oveľa úspešnejšiu sezónu. Ich fanúšikovia si tak priplatia oveľa ochotnejšie.

Kým červený liverpoolsky klub argumentuje debatou so zástupcami fanúšikovskej obce, existujú evidentne aj iné krídla fanklubu a tie sa búria. Zdražovanie počas krízy označili za kruté a nespravodlivé, navyše medializované bolo, že klub má rekordné príjmy, podpísal výhodnejšie sponzorské zmluvy a to vôbec nie je cítiť na ihrisku.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora