Program
Futbal - 16.03.2023 16:52

Zraz nováčikov. Kentoš do Turecka nominoval šestnásť nových tvárí

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport/TASR

Slovenská futbalová reprezentácia do 21 rokov má za tesne neúspešný kvalifikačný cyklus v bojoch o EURO 2023 a jej pozornosť sa už prenáša na ďalšiu kvalifikáciu. Predtým je však dostatok času skúšať nové veci a práve tak poňal tréner Jaroslav Kentoš prípravný kemp v Turecku. Pozval naň 24 hráčov, pričom až šestnásť z nich je nováčikmi v zostave. Šancu ukázať sa dostala početná dvadsaťčlenná partia z domácich líg, kmeňový hráč Slavie Praha Tomáš Rigo či vo francúzskom Nancy pôsobiaci stopér Johan Morel. Súčasťou tímu je aj Belko, Kaprálik a Nebyla, ktorí si zahrali septembrovú baráž o postup proti Ukrajine. Programom tureckého sústredenia sú aj prípravné zápasy so Slovinskom, Bulharskom a Severným Macedónskom.

Kentoš nemohol počítať so službami členov tímov do 19 ani 20 rokov, ktorým sa blížia dôležité duely. "Devätnástka" je v druhej fáze kvalifikácie na Majstrovstvá Európy, "dvadsiatka" je vo finálnej fáze príprav na svetový šampionát v Indonézii. Prím tak hrajú futbalisti s ročníkom narodenia 2002 a tí, ktorí sa nedostali do žiadneho z dvoch spomenutých výberov. "Od hráčov, ktorí už s nami boli počas predchádzajúcej kvalifikácie, budem vyžadovať, aby získané skúseností využili a stali sa lídrami tohto mužstva. Verím, že nováčikovia budú rýchlo nasávať informácie od nás. Začíname budovať základy hernej koncepcie a tímovej chémie. Budeme sa snažiť, aby sme sa postupnými krokmi každý deň zlepšovali a posúvali dopredu," zhrnul Jaroslav Kentoš pre médiá.

Slovinsko, Bulharsko a Severné Macedónsko by mali byť tímami kvalitatívne veľmi blízke tomu slovenskému. Všetkým spomenutým pritom miestenka na Euro ušla s výraznejším mankom ako nám. Slovinci brali tretie miesto za Anglickom a Českom, pričom na baráž stratili šesť bodov. Bulhari boli vo svojej skupine až piati, Severní Macedónci obsadili rovnako predposledné miesto šesťčlennej partie. "Naším zámerom je dať každému hráčovi približne rovnakú minutáž v jednotlivých zápasoch. Chceme vidieť v akcii a spoznať aj ľudsky čo najviac hráčov," dodal hlavný tréner.

Nominácia slovenskej reprezentácie do 21 rokov na kemp v Turecku:
Brankári: Ľubomír Belko (MŠK Žilina), Michal Kukučka (AS Trenčín), Tomáš Frühwald (MFK Ružomberok)
Obrancovia: Marek Mičák (ŠK Slovan Bratislava), Urban Mazanovský (MŠK Púchov), Patrik Leitner, Dominik Javorček (obaja MŠK Žilina), Jakub Jakubko (FC Košice), Johan Morel (AS Nancy – Lorraine), Lukáš Jendrek (1. FC Tatran Prešov)
Stredopoliari: Alexander Selecký (MFK Ružomberok), Martin Gomola, Adrián Kaprálik (obaja MŠK Žilina), Martin Šviderský (UD Almeria), Gabriel Hornyák (ŠK Slovan Bratislava), Fares Shudeiwa (FC Vysočina Jihlava), Tomáš Rigo (FC Sellier & Bellot Vlašim), Sebastián Nebyla, Dominik Veselovský (obaja FC DAC 1904 Dunajská Streda), Adam Hanes (MFK Dukla Banská Bystrica), Adam Horvát (FK Železiarne Podbrezová)
Útočníci: Vladimír Trabalík (MŠK Žilina), Roman Čerepkai (FC ViOn Zlaté Moravce – Vráble), Stanislav Olejník (Spartak Myjava)