Program
Futbal - 21.02.2023 19:57

Vyhadzov za prešľap pri VAR-e. Známy rozhodca v Premier League dopískal

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Twitter

Video asistenti rozhodcu majú obrovské množstvo kritikov, no do futbalu boli zavedení, aby eliminovali veľké chyby. Je preto neprípustné, aby si rozhodca pri VAR-e situáciu prehral, preskúmal, pozdržal dianie, no i tak prišiel s mylným verdiktom. To sa prihodilo v 23. kole anglickej Premier League skúsenému Leemu Masonovi v stretnutí Arsenalu s Brentfordom. The Gunners po remíze 1:1 stratili dôležité body v náháňačke o titul, pričom vyrovnávajúci gól Ivana Toneyho v 74. minúte padol z ofsajdu. Ten ušiel pozornosti hlavného rozhodcu Petra Bankesa aj jeho asistentov, no práve preto pri zápase sedel Mason.

Mason píska anglickú ligu od sezóny 2005/06 a počet jeho duelov sa blíži ku trom stovkám. Teraz rady prvoligových rozhodcov opúšťa. PGMOL, zodpovedný za arbitrov v Anglicku, po vyhodnotení všetkých záležitostí vydal jasné stanovisko: "Môžeme potvrdiť, že videoasistent rozhodcu Lee Mason opustil organizáciu na základe dohody oboch strán. Radi by sme mu touto cestou poďakovali za odvedenú prácu pre profesionálny šport a prajeme mu všetko dobré do budúcnosti," rozlúčil sa s mužom, ktorý debutoval v apríli 2006 stretnutím medzi Middlesbrough a Evertonom.

Ublížili mu aj kolegovia, ktorí pri inkriminovanom momente boli. Záložník Christian Nörgaard sa ocitol v postavení mimo hry, akcia pokračovala a skončila presným zásahom Toneyho. Mason sa vôbec nepokúsil o narysovanie čiar, ktorým sa zvyknú merať podobné situácie a zisťuje sa, či náhodou útočiacemu hráčovi neprečnievala špička kopačky. Tesný moment vyhodnotil voľným okom a nevenoval sa mu. Po zápase zverejnené zábery pritom ukázali, že pokiaľ by v danej chvíli svoju úlohu neodflákol, gól by neplatil. Arsenal má momentálne o dva body viac ako druhý Manchester City, no odohral o zápas viac.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora