Program
Futbal - 06.02.2023 20:11

Nový pardubický štadión kritizovaný nielen za sektor hostí

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Twitter

Futbalové Pardubice v sobotu prežili malý futbalový sviatok, keď sa po 41 mesiacoch vrátili na svoj zrekonštruovaný štadión. Azyl prežili v 120 kilometrov vzdialenej Prahe, kde využívali domovský stánok Bohemians. Štadión Arnošta Košťála prešiel veľkou modernizáciou a po novom bude používať aj modernejší názov CFIG Arena. Komerčný predaj názvu bol jednou z podmienok pri rekonštrukcii a prvým súperom domácich "Pardubiek" bola Slavia Praha, tohtosezónny účastník Konferenčnej ligy a líder najvyššej českej súťaže. Hoci sa domáci tešia zo slávnostného návratu domov, z vonka sa ozýva veľa kritiky.

"Za nový štadión sme veľmi radi. Dva a pol roka sme hrali prvú ligu v azyle. Prvý rok bol ešte nadšením a eufóriou, no potom prišla únava. V podstate všetky zápasy sme hrali akoby vonku, takže máme radosť, že sme konečne doma. Hráči, tréneri aj vedenie bude mať konečne adekvátne zázemie a definitívne nás snáď začnú vnímať ako pevnú súčasť prvej ligy. Bez štadióna sa doteraz všetko tvárilo tak, akoby sme tu boli len na skúšku," vyznal sa na tlačovej konferencii športový riaditeľ klubu Vít Zavřel. FK Pardubice zimoval na poslednom mieste súťaže a jarnú časť otvoril nečakanou remízou so Slovanom Liberec. Takmer päťtisícový štadión ako prvý skritizoval jeho prvý návštevník a ku Slavii sa rýchlo pridali viacerí. Ako problémový sa javí nedôstojný sektor hostí, veľkosť a zariadenie šatní a svoje muchy má aj samotný projekt.

Pardubický klub cez svoje PR oddelenie už vopred avizoval, že domáca premiéra proti Slavii je "peklom na zemi" a ide o súpera, ktorý je obzvlášť háklivý na to, aby bolo všetko dokonale pripravené. Šéf súpera Jaroslav Tvrdík na reakciu nenechal dlho čakať a na paškál si vzal sektor pre hosťujúcich fanúšikov: "Smutné a nedôstojné," reagoval na nezvyčajnú klietku ako pre hydinu. Faktom je, že v prípade požiaru či paniky má sektor ďaleko od bezpečného prostredia a dôjsť by mohlo ku vážnym zraneniam. Tvrdík pritom sľúbil, že na tomto zápase nebude sedieť vo VIP sektore a na vlastnej koži si odskúša "pardubickú klec". Na Twitteri sa objavil aj výsmech šatne, ktorá pripomína miestnosti z počítačovej hry The Sims z roku 2000 a pokiaľ sa v nej usadí tím s maximálnym možným počtom hráčov a členov realizačného tímu, budú ako sardinky.

Východočesi sa voči časti kritiky ohradili. Jednotlivé sektory konzultovali s bezpečnostnými zložkami a pokiaľ mali prejsť kolaudáciou aj certifikáciou, vznikol takýto priestor pre hosťujúcich fanúšikov. Ten vychádza zo skúseností českého futbalu, ako sa priaznivci na výjazdoch zvyknú správať. Pokiaľ majú projektanti štadiónov dodržať aktuálne platné požiadavky a predpisy, podobných sektorov vraj bude na nových štadiónoch viac. Vecou sa už zaoberá aj Ligová futbalová asociácia u našich susedov. Jej cieľom bude nájsť rozumný kompromis medzi bezpečnosťou a komfortom pre návštevníkov zápasov.

Nadnesene povedané, štadión v centre mesta je možno prekliaty od počiatku plánov na jeho rekonštrukciu. Tú sa totiž mestská radnica snažila presadiť štyri volebné obdobia a vždy sa našli dostatočne hlasní a vecní kritici, pre ktorých sa od stavebných prác upustilo. Do nepripravených politicko-ekonomických záležitostí rázne vstúpil futbalový klub, ktorý v sezóne 2019/20 vyhral 2. ligu a zaviazal sa, že do roka započnú rekonštrukčné práce. V roku 2014 pritom na tomto mieste bola schválená výstavba multifunkčného športoviska a okrem futbalového ihriska tam malo stáť aj obchodné centrum či kancelárie. Kým verejnosť očakávala takúto stavbu, v tichosti sa pripravovalo monofunkčné športovisko. Starosta to vysvetlil nesprávnou interpretáciou od médií a reč na zastupiteľstve vraj vždy bola o futbalovom štadióne. Komplikáciou bol aj fakt, že štadión bezprostredne susedí s pamiatkovou oblasťou, ktorú bolo treba opraviť a zachovať. Aby toho nebolo málo, rozruch vyvoláva aj vzhľad športoviska s voľným priestorom medzi jednotlivými tribúnami. Tu ide o "vizionársky" prvok. Súčasná kapacita 4600 miest má byť v dohľadnej dobe zvýšená na 8800. Stane sa tak bez nutnosti zasiahnuť do už postavených častí a vzniknú len dostavby.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora