Program
Futbal - 26.01.2023 14:21

Ekstraklasa sa vracia! Tímy so Slovákmi bojujú o čelo

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Po rovných sedemdesiatich dňoch sa do súťažného kolotoča vracia poľská najvyššia futbalová súťaž. Najlepšie karty má po jesennej časti Ekstraklasy v rukách vedúci Raków Čenstochová, ktorý má náskok deviatich bodov pred znovuzrodenou Legiou Varšava. Na opačnom konci tabuľky je situácia zamotaná, keď trinástu Jagielloniu Bialystok a posledný Miedž Legnica delí len šesť bodov.

Spomedzi futbalových líg v blízkosti slovenských hraníc odštartovala skôr len maďarská najvyššia súťaž, no počas najbližšieho víkendu sa vráti aj Ekstraklasa. V Poľsku však futbal vzbudzoval pozornosť aj počas prestávky spôsobenej Majstrovstvami sveta v Katare. Naši severní susedia sa totiž šampionátu zúčastnili a v konkurencii Argentíny, Mexika a Saudskej Arábie sa dokonca prebojovali do osemfinále. Tam však už stroskotali na neskoršom finalistovi z Francúzska. Reprezentácie sa týkali aj dni po samotnom turnaji, keďže o svoje miesto prišiel tréner Czeslaw Michniewicz. Na zozname mien jeho nástupcu bol okrem iných aj bývalý anglický reprezentant Steven Gerrard, no voľba padla na Fernanda Santosa, ktorý po šampionáte vymenil Portugalsko za Poľsko.

S príchodom nového kalendárneho roka sa do popredia prirodzene opäť dostal klubový futbal. Poľská najvyššia súťaž odštartuje svoju jarnú časť už na konci januára, a to aj kvôli posunutému kalendáru v sezóne 2022/23. Na jeseň tímy odohrali necelých sedemnásť kôl, v ktorých sa najviac darilo Rakówu Čenstochová. Súper trnavského Spartaka z 3. predkola Európskej konferenčnej ligy doslova valcuje domácu súťaž, keď vyhral až trinásť zápasov a body stratil len v štyroch prípadoch. Slovenských priaznivcov však môže tešiť fakt, že na pozíciách, zabezpečujúcich účasť v pohárovej Európe, v nasledujúcej sezóne sa aktuálne nachádza Legia Varšava s Róbertom Pichom a Widzew Lodž s Henrichom Ravasom. Práve Widzew je považovaný za kométu sezóny, keďže do aktuálneho ročníka vstupoval ako nováčik a aj vďaka skvelým výkonom slovenského gólmana sa drží na treťom mieste v tabuľke. Henrich Ravas má totiž v štatistikách až deväť čistých kont, čo mu zabezpečuje delenú prvú pozíciu v tomto ukazovateli, pričom rovnako je na tom aj brankár Rakówu Vladan Kovačevič.

Kontakt s prvou trojkou udržiava aj štvrtý Pogoň Štetín, či piata Wisla Plock s početnou slovenskou enklávou. Skvelý úvod ročníka pomohol zverencom trénera Pavla Staňa držať sa pomerne dlho na prvej pozícií, no potom sa výkony o čosi zhoršili a s nimi prišiel aj prepad v tabuľke. Bývalý žilinský lodivod sa aj v jarnej časti bude môcť spoliehať na päticu slovenských futbalistov - Kristiána Valla, Martina Šuleka, Miroslava Gona, Filipa Lesniaka a Milana Kvoceru. Krok s elitou drží tiež úradujúci šampión Lech Poznaň. Ten však naďalej bojuje aj na európskom fronte, keď sa prebojoval do šestnásťfinále Európskej konferenčnej ligy. Naopak, na opačnom konci celkového poradia je situácia zamotaná, keďže trinástu Jagielloniu Bialystok a posledný Miedž Legnica delí len šesť bodov, a tak sa na jar bude tuho bojovať aj o zotrvanie medzi poľskou futbalovou elitou.

Na čele tabuľky strelcov je po jeseni dvojica Davo (Wisla Plock) a Said Hamulic (Stal Mielec), keď obaja zaznamenali po deväť presných zásahov. Hamulic však ďalšie už nepridá, keďže počas zimnej prestávky prestúpil do francúzskeho Toulouse.

Ekstraklasa bude aj na jar súčasťou vysielania televízie JOJ ŠPORT. Už v úvodnom kole v novom kalendárnom roku prinesieme hneď tri priame prenosy:
piatok (27. januára 2023) o 20:25: Stal Mielec - Lech Poznaň
nedeľa (29. januára 2023) o 17:25: Lechia Gdaňsk - Wisla Plock
pondelok (30. januára 2023) o 18:55: Cracovia Krakov - Górnik Zabrze