Program
Futbal - 05.01.2023 19:47

Kamerun klamal o veku väčšiny svojich mládežníckych reprezentantov

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Kamerunský národný futbalový tím oživil diskusie na dobre známu tému v tomto športe, ktorá sa spája s hráčmi z "čierneho kontinentu". Už v minulosti vyšli viaceré náznaky, obvinenia či dokonca potvrdené prípady sfalšovaného dátumu narodenia od hráčov zo Senegalu, Kamerunu, Pobrežia Slonoviny či Ghany. Kamerunská reprezentácia sa dostala ešte do väčšieho spochybňovania pre výber do 17 rokov. Ten absolvuje kvalifikáciu mládežníckej obdoby Afrického pohára národov, no v poriadku nie sú doklady sedemdesiatich percent nominovaných hráčov. Konkrétne vekové testy odhalili 21 problémových členov 30-členného kádra.

Spomenutí členovia tímu mali dovŕšených osemnásť rokov a odhalila ich magnetická rezonancia zápästia. Tá skúma zrelosť kostí. Ide o test, ktorý bol vo futbalovom prostredí aplikovaný už dávnejšie, práve za účelom spoznania vekovej kategórie futbalistov, ktorí nemajú plnohodnotné alebo dôveryhodné doklady. Nešťastný výsledok preverenia tímu komunikovala cez tlačovú správu Kamerunská futbalová federácia, ktorá pracuje na nahradení týchto hráčov. Inak povedané, zložiť bude musieť úplne nový tím, ktorý tak bude v značnej nevýhode voči rovesníkom konkurencie, ktorí sa spoločne pripravujú o poznanie dlhšie.

Pozitívom je aspoň fakt, že problém nezistila CAF, ale sitom chlapci neprešli už v rámci domovskej organizácie. Prezident futbalovej federácie Samuel Eto'o si ako jednu z top priorít pre svoje funkčné obdobie stanovil práve to, že skoncuje s klamstvami o veku hráčov a Kamerun bude v tejto téme príkladom. Počas kalendárneho roka 2022 boli podobne odhalené vyše štyri desiatky futbalistov a prísne sa bude naprieč mládežníckymi výbermi pokračovať aj tento rok. Cítiť to môže byť aj na výsledkoch jednotlivých národných tímov Kamerunu. Ten je totiž v kategórii do 17 rokov úradujúcim majstrom Afriky.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora
Tagy: Kamerun Podvod