Program
Futbal - 03.01.2023 19:57

Silné momenty pri rozlúčke s Pelém. Trvala 24 hodín

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport/Youtube

Bez pochýb šlo o jedného z najlepších futbalistov v histórii, podľa mnohých dokonca najlepšieho. V Brazílii už niekoľko dní prebieha smútenie za legendárnym Pelém, ktorý na konci minulého kalendárneho roka zomrel vo veku 82 rokov. Rakvu s pozostatkami trojnásobného majstra sveta vystavili na štadióne klubu FC Santos, kde sa najvýraznejšie hráč preslávil v rámci svojho klubového pôsobenia a rozlúčiť sa prišli stovky fanúšikov. Pokloniť sa prišli aj viaceré súčasné či bývalé brazílske hviezdy, ako Neymar či Romario. Nechýbal ani Gianni Infantino, ktorý aktuálne šéfuje Medzinárodnej futbalovej federácii.

"Prišiel som sem plný emócií a smútku, no zároveň aj s úsmevom, pretože Pelé ho rozdával plným priehrštím. V mene FIFA chcem vzdať hold futbalovému kráľovi a požiadať všetkých o minútu ticha," povedal so snahou nielen smútiť a plakať, ale pripomenúť aj oslavu epickej kariéry bývalého útočníka. Nechýbali ani poprední brazílski štátnici, ktorí sú zároveň veľkými futbalovými priaznivcami a ich kancelárie zdobia suveníry a spomienkové predmety. Mnohé z nich súvisia práve s legendárnym rodákom zo Sao Paula. Už dlhšie ho trápili zdravotné problémy. Minulý rok ho začali liečiť na rakovinu hrubého čreva, v septembri 2021 podstúpil operáciu a následne začal s chemoterapiou. Problém mal aj s chrbticou či kolenami a pordobený bol operácii bedrového kĺbu.

Fanúšikovia si ho nechcú pamätať chorého a zoslabnutého z posledných týždňov jeho života, ale pripomínajú si jeho slávne momenty. Ide o trojnásobného majstra sveta, pričom k tomu prvému roku 1958 sa pričinil ako tínedžer a na šampionáte strelil šesť gólov. Celkovo odohral v najcennejšom drese 92 duelov a nastrieľal 77 gólov. Ide tak o historicky najlepšieho strelca národného mužstva.

Brazília vyhlásila štvordňový štátny smútok, počas ktorého prišlo k vystaveniu tela zosnulej legendy. Nechýbala zastávka na ihrisku štadióna Vila Belmiro v brazílskom Santose a po uliciach desiateho najväčšieho mesta v štáte Sao Paulo bolo množstvo fanúšikov v klubovom oblečení či s vlajkami, pripomínajúcimi hviezdu 50. a 60. rokov. Napriek tomu sa chvíľa súkromia pri rakve dostala aj najbližšej rodine s vdovou Marciou Aokiovou a otcom Edinhom. Veľký rad medzitým vytvorili aj priaznivci, ktorí sa rovnako chceli pri svojom idole naposledy pristaviť.