Program
Futbal - 01.01.2023 12:51

Penalta za incident mimo ihriska. Fanúšikov prekvapilo málo známe pravidlo

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Twitter

Nejeden fanúšik či odborník od klávesnice sa nechal nachytať, no japonský futbalový rozhodca Ryuji Sato môže pár dní chodiť po vonku ako pán. Arbiter, pravidelne obsadzovaný v japonskej J-League, ázijskej Lige majstrov aj pre medzištátne zápasy, dostal pod svoj dohľad súboj medzi Malajziou a Vietnamom. Odpískal pritom veľmi ojedinelý pokutový kop, ku ktorému došlo po strete mimo hracej plochy. Hoci "ukrivdené" mužstvo Malajzie nerozumelo, čo sa deje a verdikt prijímalo len veľmi ťažko, pravidlá dávajú Satovi jasne za pravdu. Šlo pritom o zápas AFF Cupu, ktorý možno neformálne definovať ako šampionát tímov z juhovýchodnej Ázie.

Domáci Vietnamčania v Hanoji zdolali Malajziu 3:0, vďaka čomu sa usadili na priebežnom čele B-skupiny. Diskutovaný moment nastal po hodine hry, kedy sa napádajúci Van Hau neskoro vrhol do odkopu obrancu Azama Azmiho. Obaja po kolízii vyleteli za bránkovú čiaru a na zem sa zrútili pri reklamných banneroch. Tam si chcel Azmi so súperom riskantný zákrok vybaviť a ležiac ho kopol do hlavy. Hra medzitým plynula ďalej a kým malajzijský hráč sa vrátil naspäť do ihriska, útočiaci hráč ostal ležať na zemi. Rozhodca si v krátkosti vydiskutoval situáciu s asistentom a následne vytasil červenú kartu a nariadil pokutový kop pre Vietnam.

Pravidlo 12 sa venuje nešportovému správaniu a vysvetľuje zákroky mimo hry. Potrestané sú priamym kopom pri čiare na najbližšom mieste pri mieste priestupku. Najbližším miestom od zákroku v tomto prípade bola šestnástka a faul sa tak rieši, akoby k nemu došlo v nej. Celkom zrejme obhájiteľný v tomto prípade bol aj kop a zranenie súpera bez lopty, ktorý prakticky automaticky vedie ku červenej karte. Napriek početným komentárom k tomuto faulu o tom, ako bola červená karta či penalta príliš prísna, opora v pravidlách futbalu je úplne jasná a zrejmá. Sato, beztak patriaci medzi lepších ázijských rozhodcov, si týmto počinom šplhol.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora