Program
Futbal - 31.12.2022 17:26

Ronaldo porušil sľub a robí kariérny krok späť

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Hovorí sa, že najväčšími nepriateľmi klamárov sú ľudia, ktorí si ich výroky pamätajú. Kritici, predovšetkým zo Spojených štátov, sa ostro obúvajú do futbalistu Cristiana Ronalda, ktorý ich čiastočne urazil už pred siedmimi rokmi. Napriek tomu si za svojím slovom nestál, "sľub" porušil a do istej miery sklamal aj značnú časť svojich fanúšikov. Vo svojich 37 rokoch totiž stále potvrdzuje, že má vysokú futbalovú kvalitu a po nezhodách v Manchestri United mal rozhodne na to, aby o sebe ešte dal vedieť v kvalitnej európskej lige a aby si zahral aj Champions League. Lenže ponuky sa mu mimoriadne nehrnuli a jedna exkluzívna prišla z Arabského polostrova. Ligy tejto kategórie sám v minulosti odsúdil.

Bol november 2015 a vtedajšia opora Realu Madrid navštívila šou Jonathana Rossa na ITV. Moderátor sa ho spýtal aj na vtedajší rozbiehajúci sa trend s končením kariéry v Amerike či v Katare. CR7 to rázne vylúčil. Predpovedal, že jeho kariéra potrvá ešte šesť alebo sedem sezón, ale na jej konci sa rozhodne nepôjde "zašívať" do takejto súťaže. Pred ním k podobnému rozhodnutiu dospel Pirlo, Lampard či Villa. "Chcem skončiť dôstojne a v dobrom klube. Neznamená to, že v USA alebo Katare sa hrá zlý futbal, no ja tám sam seba nevidím," povedal. Už vtedy viaceré tímy a priaznivci MLS či QSL pocítili značnú krivdu voči náznaku, že by sa v u nich nehral "dôstojný futbal".

Saudskú Arábiu vtedy Ronaldo nespomenul a od daného momentu prešlo už osem sezón. Od Portugalčana je to do istej miery možno slovíčkarenie, ale pre bežného človeka je tam zrejmé protirečenie. Dnes je na dva roky upísaný saudskoarabskému tímu Al Nassr, ktorý rozhodne za veľkoklub označiť nemožno, a to ani v rámci svojho kontinentu. V aktuálnom miléniu síce trikrát vyhral domácu ligu, no v uplynulej sezóne skončil tretí. Miestenka do AFC Champions League je len jedna a celok z Rijádu tak ostal bez nej. "Naozaj ma zaujíma, ako sa Ronaldo a jeho légie fanúšikov snažia vysvetliť svoj krok prestúpiť do Al-Nassr. Je to ponižujúci zostup a nič iné. Sám povedal, že chce zostať na najvyššej úrovni, ale potom sa nikto na najvyššej úrovni neprihlásil," kopol si do futbalovej hviezdy uznávaný novinár Alex Shaw z ESPN.

Španielska tlač pri tom už pracuje aj so špekuláciou, podľa ktorej Al Nassr pri tomto jednom nákupe neostane. Denník Marca tvrdí, že aj vďaka Ronaldovmu prihovoreniu sa by mohol rovnakého zamestnávateľa čoskoro mať aj stopér Sergio Ramos. Ten bol Ronaldovým spoluhráčom v Reale Madrid do júla 2018, pôsobili tam spoločne deväť rokov a vyhrali prakticky všetky klubové trofeje. Jeho aktuálny kontrakt v PSG platí do leta 2023.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora