Program
Futbal - 29.12.2022 08:57

Rusko opäť témou. Nemusí byť súčasťou futbalovej Európy

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajine uplynul už takmer rok a medzinárodné federácie z rôznych športov na základe toho vyradili Ruskú federáciu zo šampionátov, olympijských hier či iných veľkých podujatí. Tamojší futbalový zväz, ktorý hostil Majstrovstvá sveta 2018, by sa rád do diania vrátil a je mu pritom zrejmé, že UEFA len tak neustúpi. Šťastie tak skúša u Ázijskej futbalovej konfederácie a pre budúce kvalifikačné cykly by sa mohlo stať Rusko jej súčasťou. Informácia sa podľa všetkého dostala na verejnosť skôr ako mala a rozhodnutie Rusi posunuli na koniec kalendárneho roka.

Ruskému futbalovému zväzu v súčasnosti šéfuje Alexandr Ďiukov, ktorý za sebou hráčsku či trénerskú futbalovú minulosť nemá a do športu vstúpil ako biznismen cez ropného giganta Gazprom Neft, spočiatku v klube Zenit Petrohrad. Ázia je rokovaniam o ruskom vstupe naklonená a rešpektuje fakt, že si zväz vzal na toto veľké rozhodnutie čas. Kluby aj národný tím sú momentálne suspendované FIFA aj UEFA a zrejmé je, že národné mužstvo nezasiahne ani do kvalifikačných bojov o Euro 2024. Vylúčené však nie je, že sa predstaví na Asian Cupe 2027 alebo Ázijských hrách 2030. Posledný súťažný medzištátny zápas Ruska je z novembra 2021, kedy podľahlo Chorvátsku 0:1 v kvalifikácii katarských MS. V dôsledku toho šlo do baráže, no pred duelom s Poľskom už bolo suspendované. Tím potom absolvoval tri medzištátne zápasy. Zdolal Kirgizsko a remizoval s Tadžikistanom a Uzbekistanom.

Ruský web Championat.ru spravil anketu medzi futbalovými osobnosťami, čo si o presune do Ázie myslia. "Ázijská futbalová konfederácia? Neviem, či je také niečo vôbec možné. Všetko je však predmetom diskusií. Nemyslím si, že UEFA udelí Rusku až takú serióznu suspendáciu a verím, že sa všetko čoskoro vráti do normálu. Národný tím aj kluby však potrebujú hrať a posúvať sa vpred. Pokiaľ je AFC reálnou možnosťou na to, prečo nie?" odpovedal bývalý ruský aj sovietsky reprezentačný krídelník Andrei Kančelskis, ktorý svojho času nastupoval za Manchester United a niečo málo má odohrané aj v Saudskej Arábii.

Hoci sa väčšia a ľudnatejšia časť Ruska nachádza na európskom kontinente, geografická poloha nie je jediným rozhodujúcim faktorom pri zaradení národného tímu do niektorej z federácií. Izrael sa na Majstrovstvá sveta 1970 kvalifikoval cez Áziu a v bojoch o šampionáty 1986 a 1990 bol z diplomatických dôvodov zaradený do Oceánie. Po víťazstve nad Austráliou a Novým Zélandom šiel do medzikontinentálnej baráže, kde podľahol Kolumbii. Od roku 1992 už spadá pod UEFA. V prípade austrálskeho presunu z Oceánie do Ázie pred MS 2010 možno zase hovoriť o kvalitatívnych dôvodoch. Podobne Surinam či Guayana, susediaci s Brazíliou, hrajú kvalifikačné turnaje so stredoamerickými krajinami namiesto juhoamerického CONMEBOL-u.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora
Tagy: Rusko UEFA Ázia