Program
Futbal - 28.12.2022 10:16

ŠK Slovan by si mohol zahrať v Košiciach či proti slávnym Talianom

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Lístky na futbalový Slovan ako skvelý vianočný darček či veľmi príjemná motivácia, ako vydržať do štartu jarnej časti futbalovej sezóny. Úradujúci slovenský šampión vo futbale robí maximum pre to, aby čím skôr naplnil Tehelné pole na osemfinále Európskej Konferenčnej ligy 2022/23. Jeho súper sa pritom ešte len rysuje v nejasnom tieni a až v druhej polovici februára sa bude hrať šestnásťfinále, z ktorého sa doplní zoznam najlepších 16 tímov aktuálnej edície tejto súťaže. Slovan Bratislava si zatiaľ počína výborne a v konkurencii Bazileja, Jerevanu a Žalgirisu vyhral svoju základnú skupinu. Je tak aktuálne na jednej lodi s AZ Alkmaar, OGC Nice, Villarrealom či West Hamom United.

Istú osemfinálovú účasť nemá Lazio Rím, SC Braga, Fiorentina, Gent či Anderlecht Brusel a belasí tak s určitosťou dokráčajú ďalej ako niektoré z týchto vychytených značiek, rovnako ako v skupine vyradená Austria Viedeň, 1. FC Kolín či Slavia Praha. Zľahčene fanúšikovia žartujú aj o tom, že sú na jar stále v hre v európskom pohári, čo neplatí o Atléticu Madrid alebo Marseille, no tí bojovali v prestížnejšej súťaži. Februárový program Konferenčnej ligy proti sebe postaví druhé tímy zo skupín a mužstvá na tretích miestach Európskej ligy. To do osudia vnieslo niekoľko veľmi atraktívnych súperov. Isté je to, že Slovan nebude hrať so žiadnym ďalším víťazom skupiny Európskej konferenčnej ligy.

Žreb osemfinále sa uskutoční 24. februára, samotné zápasy sa hrajú v druhý a tretí marcový týždeň. Jediný slovenský zástupca začína vonku a k dispozícii bude mať potom domácu odvetu. Spomedzi najväčších gigantov môže naraziť na 34násobného majstra Belgicka, slávne talianske "fialky", víťaza talianskeho pohára spred štyroch rokov, bývalý klub Mareka Hamšíka aj nedávneho šampióna Európskej ligy. Anderlecht hral "európsku súťaž číslo tri" už na jeseň a vo svojej skupine skončil druhý. Ani proti talianskemu tímu sa nehrá každý deň a AC Fiorentina či SS Lazio sú obrovskými pojmami. Bratislavský tím si zároveň môže po vyše troch rokoch zopakovať konfrontáciu s portugalskou Bragou, do úvahy pripadá aj úradujúci majster Turecka Trabzonspor.

Divácky zaujímavá by bola aj konfrontácia so susedmi. Šestnásťfinále totiž hrá Lech Poznaň aj Dnipro-1. V prípade ukrajinského tímu by to bolo o to zaujímavejšie, že svoje domáce zápasy hráva v Košiciach. Rečou koeficientu UEFA, papierovo najľahším možným súperom Slovana je AEK Larnaka, Bodø/Glimt a Šeriff Tiraspoľ. Cyperského majstra z predkola Champions League vyprevadil po dramatickom boji dánsky Midtjylland a AEK následne pôsobil v skupine Európskej ligy. Tam odohral dobré zápasy s Dynamom Kyjev, Fenerbahce aj Rennes. Nórskeho majstra si verejnosť pamätá najmä vďaka dvom minuloročným víťazstvám nad AS Rím. Teraz bol až do posledného predkola súčasťou bojov o Ligu majstrov a v skupine Európskej ligy následne ukoristil body na Zürichu aj PSV Eindhoven. Posledným do partie je moldavský tím, ktorý v predkole Champions League tesne nestačil na Viktoriu Plzeň, v predkole nižšej súťaže potom na penalty zlomil Pjunik Jerevan a v skupine síce nestačil na Manchester United a Real Sociedad, no udržal za sebou Omoniu Nikózia.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora