Program
Futbal - 28.12.2022 16:24

MS klubov dostanú nový formát, chcú priživiť eufóriu

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Poriadne divoké plány odprezentovala FIFA smerom ku Majstrovstvám sveta klubov 2025. Ich formát chce upraviť po vzore svetového šampionátu národných tímov o rok neskôr a zahrať by si tak mohlo až 32 tímov naprieč šiestimi kontinentálnymi federáciami. Zároveň sa nebude hrať každoročne a aj v pravidelnosti konania prevezme vzor reprezentačného vrcholného eventu. Finančne aj marketingovo tak má ísť o oveľa zaujímavejšiu súťaž ako bol doterajší pavúk so siedmimi účastníkmi. Plány verejnosti odprezentovali prezident Medzinárodnej futbalovej federácie Gianni Infantino. Nejaké úpravy sa pritom dotknú aj klubových MS pred rokom 2025. Tie najbližšie sa budú konať vo februári v Maroku.

Ide o jednoznačnú snahu zviezť sa na vlne eufórie, ktorú marockí futbalisti vo svojej vlasti spôsobili počas nedávno skončeného šampionátu v Katare. Ako prvá africká krajina v histórii hrali semifinále, šlo pritom len o ich šiestu účasť a pripísali si skalpy Belgicka, Španielska a Portugalska. Africkému klubovému futbalu naviac momentálne kraľuje klub Wydad Casablanca a pôda pre vyrašenie futbalovej vášne v Maroku je teda pripravená. Hrať sa bude od 1. do 11. februára.

Súčasné Majstrovstvá sveta klubov hrá sedem tímov. Po jednom zástupcovi má zvyčajne UEFA, CONMEBOL, AFC, CAF, CONCACAF aj OFC. Siedmy účastník je druhý zástupca federácie, na ktorej území turnaj prebieha. Pomer, akým by bol obsadený 32-členný turnaj, ešte bude predmetom špekulácií. V ich rovine sa hovorí o koeficientoch, zohľadňujúcich umiestnenia na predošlých osemnástich ročníkoch. Európa by potom mohla mať až desať tímov, Južná Amerika osem, Ázia päticu mužstiev a Afrika, Severná a Stredná Amerika a Oceánia by si podelili zvyšných deväť miesteniek.

Megalománsky klubový projekt si okamžite získal množstvo odporcov a kritikov. Ozval sa napríklad FIFPRO, zlučujúci profesionálnych hráčov, ktorý vyjadril obavy z takto zvýšeného počtu súťažných zápasov pre najväčšie hviezdy. Plnenie ligových povinností, hranie pohárových zápasov, lokálne ligy majstrov, reprezentačné termíny a ďalšia klubová súťaž k tomu je už ťažko zvládnuteľná a akceptovateľná ambícia. Súhlasí aj Sepp Blatter, ktorý šéfoval FIFA do roku 2015. "Sú tu pokusy vyžmýkať z citróna čoraz viac. Napríklad majstrovstvá sveta so 48 tímami alebo klubové majstrovstvá sveta, ktoré treba vnímať ako priamu konkurenciu Ligy majstrov. FIFA zasahuje do klubového futbalu, do čoho ju vlastne nič nie je," zjednodušil bývalý funkcionár, ktorý po práve skončenom turnaji v Katare stále nesie mrak silného podozrenia z korupcie.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora