Program
Futbal - 20.12.2022 10:09

Víťazný gól bol neregulárny, Argentínu to o epické oslavy nepripravilo

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Youtube

Argentínsky futbal vystúpil na svetový trón po 36 rokoch a miestne médiá píšu o troch generáciách skvelých futbalistov, ktorí nedokázali napodobniť partiu s Maradonom, Valdanom či Burruchagom. Vyšlo to až tímu okolo Lionela Messiho, ktorý síce v Katare začal šokujúcou prehrou 1:2 so Saudskou Arábiou, no nasledujúcich šesť zápasov dotiahol do víťazného konca. Už na letisku čerstvých majstrov sveta čakali desaťtisíce nadšených fanúšikov a centrum hlavného mesta ich obsadilo násobne viac. Reprezentácia si užila veľkolepé oslavy počas štátneho sviatku a v uliciach Buenos Aires sa podľa odhadov nachádzal zhruba päťmiliónový dav.

Kým v roku 1986 to bolo najmä o zvestujúcich pamätníkoch a návštevníkoch turnaja, doba sociálnych sietí ponúka možnosť raketového rozšírenia obrázkov, videí aj informácií. Fotografia kapitána Lionela Messiho s trofejou pre svetového šampióna zbúrala Instagram, bezpečne presiahla hranicu 57-miliónov lajkov a je tak najúspešnejším postom v histórii sociálnej siete. Malej pozornosti sa však nedostalo futbalistom ani v "reálnom svete". Keď sa oslavný autobus predieral davom ľudí slimáčím tempom, organizátori siahli po náhradnom riešení a z autobusu sa hráči presunuli do pristavených helikoptér. Až v nich dokončili plánovanú cestu s cieľom na námestí Plaza de la Republica, kde to vrelo už počas samotných zápasov.

V striebornom Francúzsku nesú prehru ťažko a spisuje sa dokonca petícia, podľa ktorej by sa mal finálový zápas opakovať. Dôvodom má byť zlý výkon rozhodcu Szymona Marciniaka. Ten pritom zožal množstvo pochvaly za spôsob, akým viedol finálový zápas. Nepredviedol tradičný alibistický výkon v ére VAR-u, kedy všetky zásadné rozhodnutia robí video, za svojimi verdiktami si stál a nespôsoboval zbytočné prestoje. Sporný bol akurát argentínsky gól na 3:2, ktorý bol podľa pravidiel neregulárny. V čase Messiho dorážky do odkrytej brány sa už na hracej ploche nachádzali dvaja náhradníci, oslavujúci v presvedčení, že už predošlý pokus preťal bránkovú čiaru. Na problém upozornil francúzsky denník L'Equipe a pravidlá futbalu hovoria v tomto smere úplne jasne: "Pokiaľ si rozhodca po strelení gólu všimne, že v čase jeho dosiahnutia boli na ihrisku iné osoby, gól musí neuznať. Platí to, pokiaľ bol inou osobou: hráč, náhradník, vystriedaný hráč, vylúčený hráč alebo funkcionár tímu, ktorý dosiahol gól; hra potom musí byť obnovená priamym kopom z miesta, kde sa nachádzala iná osoba," píše sa nekomprimisne v pravidle 3.

Gólový moment pritom nemožno vyčítať hlavnému rozhodcovi, ale štvrtý arbiter situáciu musel vidieť a mohol reagovať. Rečou pravidiel žiadne poľahčujúce okolnosti neexistujú, rovnako ako keby sa rozhodca napríklad upískol. Francúzi preto cítia krivdu, no väčšina futbalového sveta má o piatom zápasovom góle jasno a od rozhodcov by bolo maximálne necitlivé ku hre, keby tento presný zásah zrušili. Ako Marciniak kontroval na vlastnej tlačovej konferencii, podobný ústupok spravil aj pri francúzskom góle, ktorý strelil Kylian Mbappé. Nešlo navyše o gól víťazný. Francúzi desať minút po "spornom" inkasovaní vyrovnali a následne mal Randal Kolo Muani stopercentnú šancu, aby rozhodol o víťazstve v predĺžení. Nestalo sa a penaltový rozstrel už vyšiel lepšie Argentíne.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora