Program
Futbal - 02.12.2022 15:03

Hra predpovedá zlato Argentíne, počítač Brazílii, experti Francúzsku

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

So záverom skupinovej fázy prebiehajúcich Majstrovstiev sveta vo futbale 2022 sa vo veľkom aktualizujú aj predturnajové odhady, prognózy a predpovede o tom, kto by sa mal stať šampiónom. Tradičného tipovania sa nezúčastnili len známe tváre, ale s odvážnymi odhadmi prišli aj veľké svetové redakcie, superpočítač či populárna konzolová hra. Pri určitom zovšeobecnení možno povedať, že už pred úvodným výkopom otváracieho zápasu bola hlavným favoritom na titul Brazília. Súčasné aktualizované kurzy bookmakerov ani hlasy expertov zatiaľ dramaticky svoje nastavenie nemenia, hoci s takým Belgickom alebo Nemeckom sa rozhodne počítalo oveľa ďalej. V niektorých prognózach dokonca až do záveru turnaja.

Priaznivcov technológií tradične zaujíma "superpočítač", ktorý pracuje s obrovským množstvom dát a prebehne v ňom 100-tisíc simulácií. Na konci tohto procesu vyhodnotí percentuálnu šancu na prvenstvo na turnaji pre všetky zúčastnené krajiny. Kostariku "poctil" nulou, na menej ako 0,1-percentnú vyhodnotil aj pravdepodobnosť, že svetovým šampiónom bude Saudská Arábia, Kamerun, Tunisko alebo Austrália. Kde to začína stáť za zmienku, sú viac ako desaťpercentné šance. Tie prisúdil trojici mužstiev - Brazília, Holandsko a Francúzsko. Zverencov Titeho vidí ako majstra sveta na takmer 13 percent a označil ich teda za top ašpiranta na zlato. Veľké sklamanie počítač spôsobil Britom, keďže anglické šance na postup do štvrťfinále vyhodnotil len na 54 percent. Semifinále si potom má zahrať Nemecko s Francúzskom a Argentína s Brazíliou.

Svoju prognózu hrdo odprezentovali aj vývojári EA Sports, ktorí uhádli majstra sveta v rokoch 2010, 2014 aj 2018. Simulované zápasy v hre FIFA 23 s modernou technológiou HyperMotion2 usadili na piedestál argentínske mužstvo. To by si vo finále malo poradiť s Brazíliou, pričom tieto dva tímy sa vo finále MS stretli naposledy v roku 1990. Bronz by následne pripadol Francúzsku a tvorcovia hry Fifa šli ešte ďalej. Ich simulované zápasy spravili najlepšieho strelca turnaja z Lionela Messiho, ktorý okrem honora pre najlepšieho strelca získal aj ocenenie pre najlepšieho hráča turnaja.

Ľudský faktor zapojil prestížny magazín Sports Illustrated, ktorý má tradíciu od 50. rokov a priestor dal niekoľkým expertom zo svojich radov, ktorí ku svetovému šampionátu rozhodne majú čo povedať. Zhodu na pozícii zlatého medailistu to neprinieslo, no spoločným konsenzom je tvrdenie, že európske kraľovanie futbalu sa v Katare skončí. Z ostatných piatich šampionátov sa zo zlata až štyrikrát tešil tím zo starého kontinentu a trikrát mal proti sebe rovnako európskeho súpera. Výnimkou bol akurát rok 2002. Prognóza Sports Illustrated vyšla ešte pred turnajom a veľmi silnú podporu malo Belgicko. Z piatich hlasujúcich členov redakcie ho až traja videli v semifinále, dvaja dokonca v boji o zlato. Zaujímavosťou je, že žiadna dvojica nevidí finálové zloženie rovnako. Brazília sa v ňom objavila vo variante s Nemecko, Francúzskom aj Belgickom, Belgičania podľa jednej predpovede mali o titul zabojovať s Argentínou a posledná predpoveď odhaduje argentínsko-nemecké obsadenie posledného duelu turnaja.

Redakcia prestížneho Eurosportu rozhodla, že si jej členovia nebudú verejne konkurovať medzi sebou a prostredníctvom webu zverejnila akúsi "dohodu", ako by turnaj mohol prebehnúť. Celé to pritom poňala veľmi odľahčene. Odpromovať sa snažila najmä tipovačku prostredníctvom vlastnej aplikácie, kde sa vo veľkom zapojili fanúšikovia z celého sveta. "Ak čakáte precízne analýzy, ste na zlej adrese. Hrá sa 63 zápasov a tento článok vychádza z našich tušení a pocitov," píše web francúzskej televízie s tým, že MS v Katare môžu byť najťažšie tipovateľné v histórii. Najlepšia turnajová osmička mala mať podľa jej prognóz zloženie Nemecko, Brazília, Holandsko, Argentína, Belgicko, Srbsko, Senegal a Dánsko. Ak vám už štvrťfinalisti prídu divokí, Senegal má následne vyradiť Dánov aj Belgičanov, aby si zahral finále proti Argentíne. Partia okolo Messiho však už bude nad jeho sily.

Futbalová sekcia amerického vysielateľa CBS celkom prekvapivo odpísala USA už v skupinovej fáze. Jej pavúk potom dlho smeroval k fanúšikmi vytúženému finále medzi Cristianom Ronaldom a Lionelom Messim, no Juhoameričania po štvrťfinálovom víťazstve nad Holandskom podľahnú v semifinále Brazílii. "Kanárici" sa podľa CBS Sports stanú majstrami sveta, zatiaľ čo portugalské mužstvo sa bude musieť uspokojiť so striebrom. Portál Sporting News s 1,5 milióna fanúšikmi na Facebooku sa obmedzil na anketové otázky, kto bude šampiónom, najpríjemnejším prekvapením, sklamaním či top strelcom. Sedmička novinárov po tri "zlaté" hlasy pridelila Argentíne a Brazílii, jeden "vizionár" sa priklonil ku Srbsku. Srbi sa popri Senegale, Japonsku, USA či Kanade objavili v rôznorodom zozname tipov na príjemné prekvapenie turnaja, zatiaľ čo najmenšiu dôveru vyslovili Francúzsku. Až podľa piatich zo siedmich novinárov bude práve tím Didiera Deschampsa najväčším sklamaním turnaja.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora