Program
Futbal - 01.12.2022 20:41

Štvrtý ročník League of Nations bude víťaza hľadať v Holandsku

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Štvrtý ročník medzištátnej futbalovej súťaže League of Nations bude víťaza hľadať v holandských mestách Rotterdam a Enschede. Semifinálové zápasy sú naplánované na 14. a 15. jún a na tretiu júnovú nedeľu je naplánovaný súboj o trofej. Podobne ako v predošlých edíciách, o dejisku vrcholu sezóny sa rozhodovalo medzi kvartetom semifinalistov. Po Portugalsku v roku 2019 a Taliansku v roku 2021 sa v budúcom kalendárnom roku role hostiteľa ujme holandský národný tím. "Oranjes" vo svetovom renkingu okupujú 8. miesto a sú papierovo tretím najsilnejším tímom vo "Finals". Dopĺňa ich Anglicko, Taliansko a Chorvátsko.

Semifinalistami sú tímy, ktoré vyhrali svoje základné skupiny v Lige A, hrané od 1. júna do 27. septembra. Holanďania v šiestich zápasoch "Áčka" ani raz neprehrali a udržali za sebou Belgicko, Poľsko a Wales. Chorvátsky tím ukoristil prvé miesto pred Dánmi, Francúzmi a Rakúšanmi, Španielsko si počínalo najlepšie v portugalsko-švajčiarsko-českej konkurencii a taliansky tím bol najlepší v skupine 3, popri Maďarsku, Nemecku a Anglicku. Účastníci elitnej ligy sa mohli uchádzať o česť organizovať finálovú fázu už skôr, no podmienkou bol ich postup do semifinále. Technické kritéria pritom neboli náročné a potrebné boli aspoň dva štadióny štvrtej kategórie UEFA s minimálne tridsaťtisícovou kapacitou. Počas leta prebehli diskusie so všetkými záujemcami, zhodou okolností sa všetci stretli v základnej skupine. Belgicko, Poľsko ani Wales sa do finále neprebojovali a voľba tým bola jasná.

Isté je, že víťaz Ligy národov 2022/23 bude nový a nik svoj titul neobháji. V inauguračnej sezóne Portugalsko v domácom prostredí vyhralo nad Holandskom a o dva roky neskôr si na talianskej pôde Francúzi poradili so Španielmi. Pre slovenského fanúšika je táto medzištátna súťaž pod hlavičkou UEFA viac sledovaná na "nižších poschodiach". Slovensko je totiž súčasťou až tretej výkonnostne najlepšej ligy, kde v štvorčlennej skupine obsadilo tretiu priečku. Konfrontácie s tímami ako Luxembursko, Kosovo, Faerské ostrovy, Azerbajdžan či Bulharsko si tak zopakuje aj v budúcoročnej edícii. Z Ligy A sa senzačne porúča Anglicko a popri ňom aj Wales, Česko a Rakúsko. Ich miesta medzi elitnou šestnástkou zaujme Škótsko, Izrael, Bosna a Hercegovina a Srbsko.