Program
Futbal - 01.12.2022 14:29

Počty kariet či žreb je nezmysel. FIFA zvažuje rozstrely už v skupinách

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Približne štvrtina skupinových zápasov na tohtoročnom svetovom šampionáte priniesla nerozhodný výsledok a nepekne sa nakopil aj počet rezultátov 0:0, ktorých je takmer najviac v histórii majstrovstiev sveta. Doterajším maximom je sedem bezgólových remíz na jednom turnaji, o čo sa delili hneď štyri vrcholné eventy. Na tomto negatívnom rekorde síce Katar ešte nie je, no výrazne sa mu blíži. Zjednodušene možno skonštatovať, že sa hrá takticky veľmi zviazaný turnaj a mužstvá si strážia každý jeden strelený aj inkasovaný gól, ktorý má v určovaní poradia väčšiu váhu ako vzájomný zápas s konkrétnym súperom. Ten by veci po remíze Mexika s Poľskom, Spojených štátov s Anglickom aj Walesom, Maroka s Chorvátskom či Kórejskej republiky s Uruguajom nijak nepohol a FIFA preto zvažuje zmenu.

Už na Majstrovstvách sveta 2018 sa Japonci pozreli do vyraďovacích bojov na senegalský úkor len preto, že počas svojich troch skupinových duelov pozbierali nižší počet žltých kariet. Toto kritérium sa dostalo na stôl po nerozhodnom vzájomnom zápase a identickom skóre 4:4. Ak by vtedy mali Japonci o jeden kartový trest viac, postupujúci by sa dokonca žreboval. Podobný osud tento rok hrozil aj Poľsku a Mexiku, ktorí sa porovnávali na diaľku v C-skupine. Našťastie, rozhodol futbalovejší argument s lepším rozdielom skóre európskeho tímu. V roku 2026 by mohlo skupinovým remízam odzvoniť a pokiaľ by deväťdesiat minút hry neurčilo víťaza, šlo by sa do penaltového rozstrelu. V ňom by po hokejovom vzore víťaz do tabuľky získal dva body a zdolaný jeden.

Dôležitým faktom je, že sa na kanadsko-americko-mexickom turnaji predstaví až 48 mužstiev, ktoré by mali hrať v šestnástich základných skupinách s tromi mužstvami. Za týchto okolností je viac ako pravdepodobné, že sa remízy budú kopiť. A aj v prípade rozhodného výsledku, akýkoľvek inkasovaný gól v závere môže vyjsť veľmi draho. Otázkou je, v akom formáte budú penalty prebiehať a akú úlohu zohrajú. Podľa Američanov by sa mohli kopať ešte pred úvodným výkopom, čím by sa znížili možnosti ako ovplyvniť výsledok zápasu. Získaný bod naviac v penaltách by však zároveň nemusel byť plnohodnotný a záležalo by na ňom až po počte bodov, rozdiele skóre a počte strelených gólov. Mal by však vyššiu prioritu ako pravidlo fair-play či žreb.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora