Program
Futbal - 22.11.2022 18:24

Najkontroverznejší šampionát histórie. Ostré slová znejú naďalej

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Už dávno žiaden futbalový svetový šampionát nezačínal s takou zlou karmou ako Majstrovstvá sveta 2022 v Katare. Majstrovstvá sveta 2010 v Južnej Afrike boli prvými na "čiernom kontinente" a stretávali sa vďaka tomu s množstvom prajných reakcií. V roku 1994 sa podarilo v dovtedy nefutbalových Spojených štátoch vzbudiť obrovský záujem i vášeň a množstvo senzácií a pamätných momentov prinášal aj japonsko-kórejský turnaj v roku 2002. Katar sa od pridelenia turnaja potýkal s množstvom kritiky a obvinení za korupciu, nedodržiavanie ľudských práv aj zlých futbalových podmienok v krajine. A po prvých dvoch hracích dňoch kritika rozhodne neutícha, dokonca na ňu pribúdajú dôvody.

Ľudskoprávnym aktivistom sa nepáči neprítomnosť žien na tribúnach či vo VIP sektoroch, ktoré okupujú výlučne chlapi, na čele so šejkom Tamim bin Hamadom al Thanim. Krátko na to sklamali aj samotní domáci futbalisti, ktorí proti Ekvádoru predviedli výkon nehodný šampionátu a podľa mnohých na turnaji takéhoto formátu nemajú čo robiť. "Hostitelia ponúkli ukážku jedinečného stretu medzi skorumpovaným a peniazmi posadnutým režimom so stredovekým prístupom k občianskym právam a bezpečnosti práce," napísal ostro britský Telegraph. Guardian prekukol aj predražený otvárací ceremoniál s hercom Morganom Freemanom a stovkami vystupujúcich. BBC sa napríklad rozhodla slávnostné otvorenie vôbec neodvysielať.

"Už teraz je to najkontroverznejší šampionát v histórii, a to sa ešte ani nekoplo do lopty," poznamenal v štúdiu Gary Lineker a dodal: "Odkedy FIFA vybrala Katar v roku 2010, najmenšiu krajinu, aká kedy organizovala vrcholný futbalový turnaj, sa vynorilo množstvo otázok. Od obvinení z korupcie pri výbere hostiteľa, cez zneužívanie migrantov na prácu, nelegálnu homosexualitu v krajine a práva žien či dodržiavanie všeobecných ľudských práv. Všetko až po presun majstrovstiev z leta na zimu."

Odmietavý postoj má aj Wenzel Michalski, nemecký riaditeľ spoločnosti Human Rights Watch pre ochranu ľudských práv či americká stanica ESPN. Americký národný tím pritom má na tomto turnaji smelé ciele a verí, že ponúkne ochutnávku toho, čoho bude schopný o štyri roky v domácom prostredí. To však neznamená, že si nebude všímať dianie na pozadí celého turnaja. Vypichol najmä ironicky znejúce slová katarského emira. "Konečne prišiel deň, na ktorý sme všetci čakali. Stretnú sa tu ľudia rôznych vierovyznaní a názorov. Práve táto rôznorodosť nás spája," povedal na ceremoniáli, hoci realita je taká, že Katarčania vyžadujú od všetkých prítomných rešpektovanie svojich pravidiel a na oplátku dávajú pramálo.

Opačnú stranu barikády háji napríklad Al Jazeera, ktorá sa zamerala na slová Gianniho Infantina, šéfa Medzinárodnej futbalovej federácie. Jeho rétorika sa pritom s blížiacimi sa majstrovstvami sveta zásadne zmenila a dnes je prakticky opačná oproti slovám spred pol roka. Západné krajiny najnovšie obvinil z pokrytectva pri snahe rozdávať "lekcie morálky" Kataru a Arabskému polostrovu. "Som Európanom. Za to, čo Európania porobili na svete za ostatných tritisíc rokov, mali by sme sa ďalšie tri milénia ospravedlňovať. Nie dávať kázne ľuďom," zaznelo z Infantinových úst na tlačovej konferencii v dejisku turnaja. Dodal, že zisky zo spolupráce s arabskými spoločnosťami má aj množstvo európskych či amerických firiem. Žiadne z nich sa pritom neobracajú na katarské úrady so záujmom o ľudské práva miestnych zamestnancov.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora