Program
Futbal - 17.11.2022 10:46

MS v Katare: Kútik pre opilcov, väzenie za bravčové či erotickú pomôcku

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

O svetovom šampionáte vo futbale, štartujúcom túto nedeľu, sa zďaleka nehovorí výlučne v superlatívoch. Kritika usporiadateľskej krajiny za nedodržiavanie ľudských práv a všeobecne kontroverzný zisk organizácie MS čiastočne utíchli a riešia sa aktuálnejšie témy o pravidlách, ktoré budú pre fanúšikov platiť. Palčivým problémom je pivo, ktorého priaznivci z celého sveta na podobných turnajoch vypijú tisíce litrov, avšak to nekorešponduje s moslimským náboženstvom. Návštevníci Kataru sa pritom na prelome novembra a decembra môžu dostať za "banality" aj do vážnejších problémov. Platí totiž prísny zákaz prevážania bravčového mäsa, používania erotických hračiek alebo vyjadrovania podpory sexuálnym menšinám.

Katarský štát si dáva záležať, aby všetky tieto informácie prostredníctvom webu čo najjasnejšie komunikoval, napríklad aj na internetovej stránke Ministerstva zahraničných vecí. Medzi vecami, ktoré nemožno do krajiny priviezť, je aj bravčovina. ... Väzením môže skončiť aj nález tvrdého alkoholu alebo pornografického materiál v batožine pri hraničnej kontrole. S požívaním alkoholu to bude komplikovanejšie a maximálny kompromis, ktorý organizátor majstrovstiev dokázal vymyslieť, sú vyhradené zóny, v ktorých sa piť smie. Aj v tých sa k alkoholu dostanú len osoby staršie ako 21 rokov a nie pred 18:30. Veľká časť zápasov sa pritom hrá skôr. Porušenie niektorého z týchto "pivných pravidiel" povedie k pokute do výšky 820 eur alebo dokonca k odňatiu slobody.

Nulová tolerancia je avizovaná aj voči neprístojnému správaniu v uliciach a nejde len o bitky. Prísnym trestom môžu skončiť aj vulgárne pokriky alebo gestá. Podobne môžu dopadnúť aj páry, ktoré sa oddajú akýmkoľvek nežnostiam na verejnosti. Intenzívne sa rieši aj otázka homosexuality či vyjadrenia akejkoľvek podpory takto orientovaným ľuďom. Dúhová vlajka či pripnutý odznak alebo stužka v tomto dizajne. Katarčania pre tieto záležitosti pochopenie nemajú a návštevníkov žiadajú o rešpektovanie tradícií. FIFA pritom sama bojuje v kampaniach zameraných na "rovnosť" a "rôznorodosť". Krátko pred šampionátom však svoj prístup zmenila a tvrdí, že "nikomu nechce dávať morálne lekcie". Na konci októbra skončili za mrežami šiesti členovia LGBTI+ komunity, ktorí podľa Human Rights Watch čelili týraniu a mučeniu.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora