Program
Futbal - 04.11.2022 19:07

Lietať budú milióny. Do dražby ide lopta, ktorou padla "božia ruka"

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Youtube

Majetní a vášniví zberatelia športových klenotov sa nemôžu dočkať 16. novembra, kedy vo Veľkej Británii prebehne dražba o mimoriadne slávnu futbalovú loptu. Pôjde o hraný kus z Majstrovstiev sveta 1986, no to nie je všetko. Na stôl aukčnej siene sa totiž dostane presne kus, ktorým Diego Maradona zaznamenal jeden z najslávnejších gólov svojej bohatej kariéry, a síce štvrťfinálovú "božiu ruku" proti Anglicku. Legendárny útočník dvomi gólmi v rozpätí štyroch minút rozhodol o argentínskom víťazstve 2:1, pričom gól rukou otváral skóre duelu. Jeho tím nakoniec dokráčal až k titulu svetového šampióna.

O góle na slávnom mexickom Estadio Azteca sa dodnes vedú polemiky a kým niekto radí incident medzi najväčšie podvody a nešportové prejavy v histórii, pre iných je to jednoducho jeden z najpamätnejších momentov, aké sa v histórii najpopulárnejšej hry sveta zrodili. Ruka má stále množstvo živých pamätníkov a pravidelne sa na ňu spomína či polemizuje sa o nej. Maradona dokonca hovoril o tom, že to bola čiastočná odplata Britom za Vojnu o Falklandy, ktorá bola vedená štyri roky predtým. Sám údajne zásah rukou neplánoval, no keď sa tak stalo, nepriznal sa. Uznanie gólu mu však spôsobilo obrovskú radosť.

Odhaduje sa, že táto lopta by mohla nájsť majiteľa za čiastku blízku trom miliónom dolárov. Celkom paradoxne, jej doterajším vlastníkom bol tuniský rozhodca Ali Bin Nasser, ktorý gól mylne uznal. Zodpovednosť za omyl si prehadzoval s čiarovým rozhodcom Bogdanom Dočevom, ktorý už nežije. Dražbou pred časom už prešiel dres Maradonu z pamätného štvrťfinále, ktorý stál 8,2 milióna dolárov a zaradil sa medzi najdrahšie športové exempláre. Nováčikovská kartička bejzbalovej legendy Mickeyho Mantla bola predaná za bez mála 13-miliónovú čiastku, vyše desať miliónov dolárov zaplatil záujemca o dres Michaela Jordana z najslávnejšej éry v Chicagu Bulls. V zozname nasleduje práve Maradonov dres, pričom odev Wayna Gretzkeho alebo Toma Bradyho aukciou prešli s násobne nižšou cenou.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora