Program
Futbal - 09.10.2022 13:19

Na piaty kôš veľmi dobré. Naši spoznali kvalifikačnú skupinu

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport
Reprezentácia Slovenska

Slovenské národné futbalové mužstvo figurovalo pred žrebom kvalifikácie Majstrovstiev Európy 2024 až v piatom výkonnostnom koši a šírili sa tak hrozivé scenáre o tom, aké náročné zloženie nám kompetentní môžu namiešať. Výsledkom je náročná skupina, ale pri zohľadnení všetkých okolností rozhodne nie nepriechodná. Našimi súpermi budú tímy Portugalska, Bosny a Hercegoviny, Islandu, Luxemburska a Lichtenštajnska. Slováci boli pred žrebom v piatom výkonnostnom koši. Partiu dal dokopy žreb z nedeľného eventu v nemeckom Frankfurte nad Mohanom a naša šesťčlenná skupina bude mať označenie "J".

Na piaty výkonnostný kôš to je viac ako prijateľné. V prvom výkonnostnom koši síce figurovali Maďari či Poliaci, no pravdepodobnejšie bolo, že zverenci Francesca Calzonu narazia na niekoho z absolútnej kontinentálnej špičky. Portugalsko bolo v žrebe šiestym najvyššie nasadeným tímom a bude favoritom na prvé miesto. Z druhého koša sme dostali Bosnu a Hercegovinu, patriacu papierovo medzi najslabšie tímy v tejto "váhovej kategórii". Možnosťami totiž boli Angličania, Francúzi či Česi. Z tretieho koša bolo o vyslovených preferenciách hovoriť ťažko a z ponuky Ukrajiny, Islandu, Nórska či Írska vyberať ťažko. Luxemburci či Lichtenštajnci už sú poraziteľní, hoci pri pohľade na naše účinkovanie v Lige národov si čosi podobné môžu povedať aj oni o nás.

Kvalifikáciu si zahrá 53 mužstiev a v hre je 23 miesteniek na šampionát. Priamo ich získajú prvé dva tímy z každej skupiny a ďalšie tri si podelia najlepší vyzývatelia z tretích priečok. Šampionát sa hrá od 14. júna do 14. júla 2024 v Nemecku a v decembri predošlého kalendárneho roka spoznajú presné zloženie jednotlivé skupiny. Z kvalifikácie za osobitnú zmienku stojí C-skupina s Talianmi, Angličanmi, Ukrajincami a Severnými Macedóncami, ktorí si všetci zahrali na minulom šampionáte. Veľmi hrateľné okolnosti vznikli aj Čechom, ktorí si zahrajú s Poliakmi a Albáncami.

Zloženie kvalifikačných skupín ME 2024:
A-skupina: Španielsko, Škótsko, Nórsko, Gruzínsko, Cyprus
B-skupina: Holandsko, Francúzsko, Írsko, Grécko, Gibraltár
C-skupina: Taliansko, Anglicko, Ukrajina, Severné Macedónsko, Malta
D-skupina: Chorvátsko, Wales, Arménsko, Turecko, Lotyšsko
E-skupina: Poľsko, Česko, Albánsko, Faerské Ostrovy, Moldavsko
F-skupina: Belgicko, Rakúsko, Švédsko, Azerbajdžan, Estónsko
G-skupina: Maďarsko, Srbsko, Čierna Hora, Bulharsko, Litva
H-skupina: Dánsko, Fínsko, Slovinsko, Kazachstan, Severné Írsko, San Maríno
I-skupina: Švajčiarsko, Izrael, Rumunsko, Kosovo, Bielorusko, Andorra,
J-skupina: Portugalsko, Bosna a Hercegovina, Island, Luxembursko, Slovensko, Lichtenštajnsko