Program
Futbal - 30.09.2022 09:53

Slovensko je v suteréne, z ktorého sa hrabalo na začiatku samostatnosti

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport
Reprezentácia Slovenska

Začiatky bývajú ťažké a tak to bolo aj so slovenskou futbalovou reprezentáciou, ktorá po konci federálnych čias figurovala ako nová krajina na dolných pozíciách svetového renkingu. Spoločnosť v koši nám počas žrebu kvalifikácie Eura 1996 robili Faerské ostrovy, Malta alebo Cyprus. Vtedajší zverenci Jozefa Jankecha však rýchlo ukázali, že majú na výrazne viac. V prvých piatich rokoch svojho pôsobenia na scéne zdolali Poliakov, Bulharov či Maďarov a na prelome milénií sme už klopali na dvere elitnej svetovej dvadsiatky. Po mizernom účinkovaní vo dvoch sezónach Ligy národov sa však Slovensko prepadlo do tohto suterénu opäť a do najbližšieho kvalifikačného cyklu ideme z piateho výkonnostného koša. Nižšie bude len trojica trpaslíkov bez profesionálnych futbalistov.

Po prehre s Azerbajdžanom a remíze s Bieloruskom sa ešte naša reprezentácia stále mohla tesne udržať vo štvrtom koši. Záležalo na výsledkoch našich susedov v rebríčku. Bulharsko však vyhralo v Severnom Macedónsku, Faerské ostrovy si vyšliapli na Turecko a Kosovčania dobrú sezónu zakončili vysokou výhrou nad Cyprom. Slovensko je tak na 55. mieste svetového poradia, v rámci európskeho kontinentu mu patrí 43. miesto a tomu prináleží druhý najslabší výkonnostný kôš. Z rovnakej nádoby tak budú ťahať aj Gibraltár, Maltu alebo Moldavsko. Kvalifikácia kontinentálnych majstrovstiev bude tvorená desiatimi skupinami. Väčšina z nich bude päťčlenných, tri budú mať šesticu účastníkov.

Ostatný rok vo futbale poradím citeľne premiešal. V prvom koši bude napríklad Maďarsko či Poľsko, v druhom figuruje Izrael či Fínsko a súčasťou tretej najsilnejšej partie je Írsko, Arménsko alebo Rumunsko. Na druhej strane, do úvahy pripadá kombinácia ako Holandsko, Francúzsko, Ukrajina a Turecko alebo Chorvátsko, Anglicko, Nórsko a Grécko, kde by sa nám ku dvom postupovým miestenkám prebíjalo veľmi ťažko.

Zloženie výkonnostných košov pre žreb kvalifikácie ME 2024:
1. kôš: Holandsko, Chorvátsko, Španielsko, Taliansko, Dánsko, Portugalsko, Belgicko, Maďarsko, Švajčiarsko, Poľsko
2. kôš: Francúzsko, Rakúsko, Česko, Anglicko, Bosna a Hercegovina, Izrael, Wales, Srbsko, Škótsko, Fínsko
3. kôš: Ukrajina, Island, Nórsko, Slovisnko, Albánsko, Čierna Hora, Írsko, Rumunsko, Švédsko, Arménsko
4. kôš: Gruzínsko, Grécko, Turecko, Azerbajdžan, Bulharsko, Faerské ostrovy, Kazachstan, Luxembursko, Severné Macedónsko, Kosovo
5. kôš: Slovensko, Severné Írsko, Cyprus, Bielorusko, Estónsko, Gibraltár, Lotyšsko, Litva, Malta, Moldavsko
6. kôš: Andorra, Lichtenštajnsko, San Maríno

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora