Program
Futbal - 28.09.2022 15:23

Španielske futbalistky chceli zvrhnúť trénera. Budú potrestané

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Poriadne nevydareným pokusom o prevrat sa prezentovali futbalistky Španielska. Pätnásť reprezentantiek sa podpísalo pod petíciu za odvolanie hlavného trénera Jorgeho Vildu, no zväz ich žiadosť zmietol zo stola. Hráčkami sa navyše bude disciplinárne zaoberať, nakoľko mali spochybniť trénera, narušiť dôveru a prekročili tím medze svojich právomocí. Futbalistky pritom hrozili, že v prípade zotrvania 41-ročného rodáka z Madridu hodlajú tím opustiť a nebudú reagovať na pozvánky na asociačné termíny. To kompetentných v Španielskej kráľovskej futbalovej federácii pobúrilo a pokus o nátlak označili ako neprípustný.

Mená podpísaných a ani presné dôvody zverejnené neboli. Médiá však priniesli informácie, podľa ktorých sa Alexia Putellasová, držiteľka Zlatej lopty a momentálne najlepšia hráčka sveta, do vzbury nezapojila. Reprezentantky tvrdia, že Vildovo pôsobenie pri tíme negatívne vplýva na ich emočný stav a psychické zdravie. O potrebe zmien v španielskom futbale pritom hovorili už dávnejšie, no vtedy neukázali prstom na trénera ženského tímu. Do funkcie nastúpil v roku 2015, dvakrát tím dostal do štvrťfinále majstrovstiev Európy a raz do šestnásťfinále svetového šampionátu. Problém s niektorými zverenkyňami mal aj jeho predchodca Ignacio Queredo, ktorý údajne niektoré členky tímu slovne ponižoval a urážal.

Jorge Vilda priznal, že s niektorými zverenkyňami mal pred časom konflikt, nakoľko mali porušiť interné pravidlá. Ďalej však tému pred novinármi rozvíjať nechcel. Zväz je presvedčene na jeho strane a počínanie hráčok vidí ako svetovú raritu v negatívnom zmysle slova: "Takéto kroky sú škodlivé a nie sú v súlade s hodnotami futbalu a športu. Nejde tu len o šport, ale aj o dôstojnosť. Je to bezprecedentná situácia v histórii mužského i ženského futbalu v Španielsku aj vo svete. Národný tím potrebuje oddané hráčky, ktoré hrdo reprezentujú španielske farby," Dodáva, že neprijatie pozvánky do národného tímu môže viesť ku suspendovaniu futbalistky na dva až päť rokov. Podpísané hráčky napriek tomu nejaký čas do služieb volať nechce a čaká na ich ospravedlnenie.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora