Program
Futbal - 27.09.2022 11:04

Lietadlo aj VIP boxy. Toto si mal Messi pýtať za zotrvanie v Barce

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Fanúšikovia futbalovej Barcelony si už zvykli na to, že Lionel Messi neháji ich klubové farby. Veď v PSG stihol odvtedy odohrať 45 súťažných zápasov, no i tak sa stal na pár dní opäť témou horlivých diskusií v Katalánsku. Môže za to denník El Mundo, ktorý vypátral podmienky, ktoré si Argentínčan v roku 2020 údajne kládol, aby ostal v klube. Vôbec pritom nešlo o maličkosti a nejeden uzná, že za takýchto okolností bolo rozumnejšie dlhoročnú hviezdu pustiť za lukratívnejšími peniazmi od Qatar Sports Investments.

Podľa uniknutej mailovej komunikácie Messiho tím riešil s vedením Barcelony trojročný kontrakt a prítomný bol aj otec Jorge či tím právnikov. Lídrom vyjednávacieho tímu na opačnej strane bol Josep Bartolomeu. Za sezónu 2020/21 si futbalista pýtal 70-miliónovú čiastku a v nasledujúcom roku ešte o desať percent viac. Tým si chcel vykompenzovať zníženie platu, do ktorého počas pandémie Barca svojich hráčov tlačila. S tým hráč súhlasil, no klub ho nedokázal zaregistrovať a nasledovala tak emotívna rozlúčka. "Štandardné" futbalové príjmy však neboli jedinou témou tohto vyjednávania. Súčasťou dohody bol aj luxus, ktorým mala byť zahrnutá Messiho rodina aj blízki.

V čom sa hráč a Barcelona zásadne rozchádzali, bola výkupná klauzula. Messi ju chcel zo 700 miliónov eur znížiť na symbolických 10-tisíc eur. Ďalej pýtal pre svoju rodinu a priateľov tie najexkluzívnejšie miesta na Nou Campe počas domácich zápasov, v luxusných boxoch. Myslel pritom aj na Luisa Suáreza, ktorý síce už nie je súčasťou barcelonského tímu, no v tom čase mali aj jeho rodinní príslušníci a známi sedieť v susednom boxe. Práve Uruguajčan potvrdil pravdivosť mailovej komunikácie, keď sa nespokojne ohradil voči tomu, ako niekto môže chŕliť toľko zla a predať médiám súkromnú komunikáciu. Messi si zároveň pýtal súkromné lietadlo, aby mohol v prípade potreby rýchlo a pohodlne odletieť do Argentíny.

"Klub vyjadruje poľutovanie nad tým, že uvedené médium sa chváli tým, že má 'prístup k obrovskému množstvu dokumentov a e-mailov, ktoré sú súčasťou vyšetrovania Barcagate', hoci tieto informácie ešte neboli sprístupnené. Predmetný článok zverejňuje dokumenty, ktoré nemajú nič spoločné s prebiehajúcim prípadom a ich použitie je urážkou povesti a dôvernosti klubu. Z tohto dôvodu, a s cieľom chrániť práva FC Barcelona, právne oddelenie klubu skúma opatrenia, ktoré je potrebné prijať," reagoval katalánsky tím. S denníkom El Mundo sa pravdepodobne bude súdiť, no médium môže mať problém so zákonom aj bez toho. Pracuje totiž s dokumentami, ktoré sú súčasťou vyšetrovania podozrivého nakladania s peniazmi v FCB.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora