Program
Futbal - 06.09.2022 20:31

Futbalistky v kvalifikačnej skupine na štvrtom mieste

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Slovenské reprezentantky vo futbale v závere kvalifikácie Majstrovstiev sveta 2023 podľahli v domácom prostredí Írsku tesne 0:1. Osemzápasový cyklus tak uzatvárajú s bilanciou dvoch víťazstiev, dvoch remíz a štyroch prehier. Na trávnik seneckého štadióna vstupovali oba tímy s jasne určený osudom. Írky mali isté druhé miesto za dominantným Švédskom, naše dievčatá boli bez šance postúpiť, no mohli svoje umiestnenie vylepšiť na úkor Fínska. Fínky síce podľa očakávaní doma podľahli Švédsku, avšak tím Petra Kopúňa nebodoval. K veľmi sľubnej novembrovej remíze 1:1 z ihriska súperiek ďalší podobne dobrý výsledok nepribudol. O všetkom rozhodol gól Denise O'Sullivanovej z 37. minúty.

Za európsky kontinent je v hre jedenásť šampionátových miesteniek. Okrem víťaziek deviatich skupín sa hrá ešte baráž, cez ktorú si cestu do Austrálie a Nového Zélandu môžu zabezpečiť ďalší. Slovenky síce zohrali veľmi dobré zápasy s vysoko favorizovaným Švédskom, no mrzieť môže septembrová prehra vo Fínsku a aprílová domáca remíza s rovnakým súperom. Za nami tak ostalo iba Gruzínsko, ktoré v ôsmich dueloch nestrelilo ani gól a inkasovalo 54krát. Slovenky s vyrovnaným skóre 9:9 nazbierali osem bodov, Fínky o dva viac a barážová miestenka bola vzdialená na deväťbodový dištanc.

Istotu postupu má zatiaľ Švédsko, Španielsko, Anglicko, Dánsko, Nórsko, Taliansko, Nemecko, Francúzsko a Holandsko. Európska kvalifikácia teraz pokračuje barážou, ktorej sa zúčastní netradične deväť tímov. Tabuľka určila najlepšie tri, dosadené až do druhého kola. Zvyšná šestica musí absolvovať o jeden zápas viac, aby ich následne mohla vyzvať. Okrem írskych futbalistiek túto šancu dostane aj Škótsko, Island, Rakúsko, Bosna a Hercegovina, Belgicko, Švajčiarsko, Portugalsko a Wales.

Konečná tabuľka kvalifikačnej A-skupiny o MS žien 2023:
1. Švédsko 7-1-0 32:2 22
2. Írsko 5-2-1 26:4 17
3. Fínsko 3-1-4 14:12 10
4. Slovensko 2-2-4 9:9 8
5. Gruzínsko 0-0-8 0:54 0