Program
Futbal - 23.08.2022 20:09

Dnipru sa v Košiciach zapáčilo. Ukrajinského futbalu môže byť viac

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Futbalisti ukrajinského Dnipra využili pred týždňom Košice ako svoj azyl v predkole Európskej ligy. Pred približne 3,5-tisícovou návštevou podľahli cyperskej Larnake 1:2 a o týždeň hrajú odvetu na súperovej pôde. Tá rozhodne, či jar budú tráviť v skupinovej fáze Európskej alebo Konferenčnej ligy. Ako bolo vopred avizované, novovytvorený tím od našich východných susedov zvažoval Košickú futbalovú arénu ako svoj dlhodobejší dočasný domov, kým sa neupokojí situácia spojená s ruskou inváziou. Ako čas plynie, tieto reči sa začínajú napĺňať a na Slovensku by sa mohli hrať aj šlágre tamojšej Premier League.

Väčšina ukrajinských tímov odohrala predkolá pohárovej Európy na poľských štadiónoch, no nástupca niekdajšieho Dnipra Dnipropetrovsk volil inak. Na Košiciach sa mu páčila poloha mesta zhruba 90 kilometrov od hraníc, zaujali ho nové a moderné priestory a Košická futbalová aréna tak získala prestíž aj ekonomické zisky. Aréna však ešte nemá skompletizované náležitosti okolo zisku nálepky štadióna UEFA štvrtej kategórie. Šesťtisícová kapacita musí byť zvýšená, s čím sa v metropole východného Slovenska počítalo. Po dostavaní tribún za bránami a v rohoch pôjde o vyše dvanásťtisícový stánok.

Podľa informácií webu Šport.sk, vyplývajúcich z rozhovoru s predsedom predstavenstva KFA Marcelom Gibódom, za jeden ukrajinský zápas by FC Košice mohol zarobiť 64-tisíc eur. Najvyššou položkou je nájom futbalového štadióna, ktorý tvorí zhruba 39 percent tejto sumy. Vyše desaťtisícovou položkou sú aj bezpečnostné a gastronomické služby. K nim treba pričítať hostesing, záchrannú službu, hasičov či elektroniku. Rokovania s Dniprom a aj prístup si pritom pochvaľuje: "Klub privítal štandardné podmienky, ktoré sme mu predostreli. Funkcionári Dnipra povedali, že sú pre nich priaznivé. Ani sme nezjednávali. Podľa informácií, ktoré som dostal, sme lacnejší v porovnaní s ponukami, ktoré Dnipro dostalo z Poľska. Zatiaľ sme sa nestretli so žiadnymi špeciálnymi požiadavkami z ich strany, ktoré by boli mimo normy. Vzhľadom na situáciu, ktorá panuje u nášho východného suseda, sme museli nastavovať určité procesy, ktoré sa týkajú zmlúv a platieb. Zároveň sa klubu snažíme pomôcť v súvislosti s kontaktom na konzulárne úrady, ambasády či s ostatnými štátnymi orgánmi, aby hráči klubu a celý realizačný a podporný tím vedeli cestovať a mohli vykonávať svoju činnosť. A to je taká naša prívetivá pridaná hodnota," Do úvahy pritom mala ako alternatíva pripadať Dunajská Streda aj jeden poľský štadión.

Košičania údajne s 3. tímom minulej sezóny ukrajinskej ligy podpísali memorandum, ktoré hovorí o dlhodobej spolupráci. Termín predkolového zápasu s Larnakou mierne horel, no plány na ďalšie európske zápasy a ligové vystúpenia môžu byť rozvíjané za pokojnejších a pohodlnejších okolností. Premier League odštartovala v utorok a súčasťou jej harmonogramu či relegmentu boli aj špecifické situácie v prípade poplachu. Dnipro začína vonku proti Dinamu Kyjev a prvý "domáci" zápas má na programe 3. septembra.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora