Program
Futbal - 23.08.2022 11:31

Devätnásť futbalistov, ktorí sa možno po MS 2022 rozlúčia

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Twitter

Svetový šampionát 2022 vo futbale bol už v médiách aj na verejnosti rozoberaný z rôznych stránok, pozitívnych aj kritických. Nostalgici radi pracujú s faktom, že pôjde zrejme o posledný veľký turnaj pre dvoch velikánov, ktorí definujú futbalovú súčasnosť - Lionela Messiho a Cristiana Ronalda. Realita je však taká, že lúčiacich sa hviezdnych reprezentantov by mohli byť v Katare desiatky. Nastaviť konkrétnu hierarchiu a rebríček najväčších hviezd by bolo náročné, no ide o široké spektrum lokálnych hviezd, celosvetovo známych hráčov až superhviezd. V Severnej Amerike 2026 sa už nemusí ukázať najkorunovanejší hráč súčasného futbalu, brazílsky virtuóz, najlepší brankár aktuálneho desaťročia, poľský kanonier, fenomenálny chorvátsky tvorca hry, ikonický mexický brankár ani francúzsky ostrostrelec, ktorý v sezóne 2021/22 prežil druhú mladosť.

Že Lionel Messi aj Cristiano Ronaldo má pred sebou svoje piate majstrovstvá sveta, je pomerne notoricky známy fakt. Obaja už atakujú métu dvesto reprezentačných štartov, no počas ďalšieho svetového šampionátu budú mať štyridsiatku na krku a práve v Katare sa datuje ich posledná šanca vyhrať trofej Julesa Rimeta. Jedným dychom popri nich možno spomenúť aj 35-ročných matadorov Luisa Suáreza a Oliviera Girouda či Neymara. Ten má síce v porovnaní so spomínanými menej rokov, no novinárom viackrát otvorene priznal, že pre fyzické aj mentálne zdravie sa po tejto sezóne bude zamýšľať nad možným koncom. Uruguajčan veľmi výrazne na MS debutoval v roku 2010, francúzsky útočník o štyri roky neskôr. Či sa do záverečnej katarskej nominácie prebijú, je otázne. Suárez za ostatný kalendárny rok nastúpil v najcennejšom drese deväťkrát a strelil štyri góly, pričom počas leta sa vrátil do vlasti. Giroud za rovnaké obdobie odohral iba dva reprezentačné zápasy, oba prípravné, no v oboch skóroval. Záležať bude na jeho výkonoch v AC Miláne, kde v minulej sezóne nastrieľal slušných jedenásť gólov.

Poliaci ani Walesania nie sú tradičným účastníkom majstrovstiev sveta, no do tohtoročnej edície sa prebili a s nimi aj Robert Lewandowski či Gareth Bale. 132násobný reprezentant je pripravený na klubovej úrovni sypať góly za Barcelonu, no formu bude ladiť na zimný šampionát, počas ktorého bude mať už 34 rokov. Netreba zdôrazňovať, že naši severní susedia sa potom opäť nejaký čas na toto fórum nemusia dostať a aj ak by sa im to podarilo, varšavský rodák už bude za zenitom. Ešte pravdepodobnejšie je to u Balea, ktorý počas ostatných dvoch rokov deklaruje, že reprezentácia je jeho top prioritou a v klube sa dokonca čiastočne preto šetrí. Wales je na MS prvý raz od roku 1958 a 33-ročný golfový nadšenec spraví maximum preto, aby tam zanechal individuálnu aj tímovú stopu.

Poďme do obrany, kde to taktiež môže byť v znamení lúčení. Tridsiatku už poriadne dávno oslávil Dani Alves, Thiago Silva, Pepe, Diego Godín, Jan Vertonghen aj Sergio Ramos, no "sbohom" reprezentácii napriek tomu ešte nevyslovili. Alves, víťaz 42 trofejí počas svojej bohatej kariéry, absolvoval záver aktuálneho kvalifikačného cyklu dokonca s kapitánskou páskou na rukáve a vo svojich 39 rokoch sa vo forme hodlá udržiavať v mexickom UNAM-e. Keď nie Alves, pásku mal skúsený Thiago Silva z Chelsea. Obaja pritom na prvé majstrovstvá sveta cestovali už pred dvanástimi rokmi. Neodmysliteľnou súčasťou portugalských zadných radov je 39-ročný Pepe. Svoje slávnejšie časy v drese Realu Madrid síce už má za sebou, no cez Besiktas sa vrátil do Porta, ktoré je stále mužstvom slušných európskych parametrov. Uruguaj zase vyjde na trávnik len veľmi ojedinele bez Diega Godína a ako 36-ročný veterán to zrejme v pozícii kapitána taktiež v Katare uzavrie. Ideálne úspechom. 35-ročný Jan Vertonghen až také isté miesto v belgickom tíme nemá. Od augusta 2021 však "Les Diables rouges" odohrali trinásť medzištátnych zápasov a bývalý obranca Tottenhamu alebo Ajaxu sa do hry dostal osemkrát. Ramos nedávno deklaroval, že vidí svoju vrcholovú kariéru na štyri až päť rokov, čím by potiahol tesne za štyridsiatku a dostal by sa na hranicu šampionátu 2026. Najcennejší dres si však obliekol naposledy v marci 2021.

Veľké rozlúčky sa možno budú konať aj v niektorých bránach. Hviezda Bayernu Mníchov, Manuel Neuer, debutoval v nemeckej reprezentácii v roku 2009 a postupne si vybudoval pozíciu jedného z najlepších gólmanov súčasnosti, možno vôbec najlepšieho. Hoci sa na jeho mieste ojedinele objaví ter Stegen, zostava "Nationalelf" bez Neuera nie je kompletná a aj v jeho prípade sa po katarskom turnaji bude trošku čakať, či to ešte chce ako štyridsiatnik skúšať aj v USA, Kanade a Mexiku. Niečo podobné ako Neuer pre Nemecko, je Guillermo Ochoa pre Mexiko. Hviezda šampionátu v Brazílii má už 37 rokov, no počas najaktuálnejších siedmich reprezentačných vystúpení vychytal šesť čistých kont. Čo dať tak rozhodne má nielen Clubu América, ale aj mexickému národnému mužstvu. Veľmi podobne možno uvažovať aj o Hugovi Llorisovi, ktorý francúzsku svätyňu stále častejšie prepúšťa Mikeovi Maignanovi.

Spomenuli sme, že mien s potenciálnym reprezentačným koncom je veľmi veľa, no ak by sme teraz napísali bodku, mnohí fanúšikovia Realu Madrid by nám to zazlievali. 34-ročný Karim Benzema zdanlivo prežíva druhú jar svojej futbalovej kariéry a pre rok 2022 je veľmi horúcim kandidátom za zisk Zlatej lopty. Vek však neklesá ani jemu, počet svojich reprezentačných zápasov čoskoro dostane cez dvesto, šlo by o jeho štvrté majstrovstvá sveta a pokiaľ by Francúzsko obhájilo titul šampióna, koniec príbehu by sa priam núkal. Chorvátky mág Luka Modrić je približne jeho rovesníkom a výrazne sa podieľal na tom, že tím od Jadranu cestuje na svoje šieste majstrovstvá sveta v ére samostatnosti. 34 rokov má aj ďalšia bývala opora Realu Madrid. Ángel Di María v lete prešiel z Paríža do Juventusu a popri tom je stále dôležitým členom argentínskej zostavy. Tam núdza o kvalitných ofenzívnych hráčov nie je a ktovie, či ešte nejaké miestečko bude mať skúsený krídelník aj o štyri roky.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora