Program
Futbal - 19.08.2022 20:52

Futbalové MS budú premiérovo pískať aj ženy

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Na futbalovom šampionáte 2022 by nemali chýbať veľké rozhodcovské mená ako Michael Oliver, Daniele Orsato, Szymon Marciniak či Anthony Taylor. Viacerí noví si však v Katare odkrútia svoj debut a premiérovo sa funkcie chopia aj ženy. Pre prvý šampionát v arabskom svete, kde by chceli Katarčania primárne prezentovať vlastnú kultúru, ide o pomerne kontrastné a nečakané rozhodnutie. Na turnaj sa nepripravujú len reprezentácie, ale aj široká zostava arbitrov. Tú má pod svojou taktovkou legendárny Talian Pierluigi Collina a s blížiacimi sa MS má pod sebou 36 hlavných rozhodcov, 69 asistentov na čiare a 24 videopomocníkov.

Rozhodcovia sú podrobovaní početným teoretickým testom aj fyzickým previerkam či praktickému vyhodnocovaniu konkrétnych herných situácií. Cieľom je pripraviť sa tak, aby ich žiadna situácia na trávniku neprekvapila. Vôbec prvý raz v histórii sa píšťaľky chopia aj ženy a v pozícii hlavných arbiteriek si letenku a ubytovanie vybavuje Stéphanie Frappartová, Salima Mukansangová a Jošimi Jamašitová. Všetky sa už na veľkom fóre predviedli. Francúzka Frappartová má na konte vystúpenia v Lige majstrov, Európskej lige aj v UEFA Superpohári. Jej rwandská kolegyňa prešla povestným "krstom ohňom" na Africkom pohári národov 2022 a Japonka sa okrem domácej ligy ukázala aj v ázijskej Lige majstrov.

"Proces zaraďovania žien začal pred niekoľkými rokmi, kedy boli delegované na mládežnícke aj mužské súťaže FIFA. Ich výsledky sú dôkazom toho, že rozhodujúca je kvalita, nie pohlavie," vyhlásil Pierluigi Collina. Do výberu sa nezmestil žiaden slovenský ani český rozhodca. Zastúpenie má okrem futbalových veľmocí Slovinsko, Rumunsko a Poľsko. Jedenásť európskych arbitrov doplní šesť rozhodcov z Ázie, šesť afrických, pätica zo zóny CONCACAF, sedem mužov z Južnej Ameriky a jeden oceánsky zástupca.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora