Program
Futbal - 12.08.2022 14:38

Poľský futbal servírujeme v 5. kole hneď šiestimi duelmi

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Priaznivci poľského futbalu si minulý víkend pre nahustený program u nás na svoje neprišli, tak im to patrične vynahradíme. Radostnejší pohľad na doteraz odohrané štyri kolá je aj očami slovenského fanúšika. K videniu totiž boli štyri góly slovenských strelcov a dve čisté kontá nášho brankára. Súťaži navyše kraľuje mužstvo so slovenským trénerom, ktorý zbiera pochvaly zo všetkých smerov. Preto sme sa rozhodli v polovici augusta namiešať až šesť zápasov v priamych prenosoch. Predvedie sa pätnásťnásobný šampión, aktuálny líder ligy, nováčikovia aj rozstrieľaný Zreľák.

Priebežným lídrom ligy je Wisla Plock, na ktorej lavičke pôsobí slovenský kouč Peter Stano. Ide o jediné mužstvo ligy, ktoré má na konte plný počet bodov a za zmienku stojí aj skóre 14:2 zo štyroch vystúpení. Plock si zahrá v šlágri kola proti Pogonu Štetín, ktorý je na aktuálnom treťom mieste a rovnako kotvil aj v sezóne 2021/22. V nej odohrali dva veľmi vyrovnané zápasy, o ktorých víťazovi rozhodoval jednogólový rozdiel a v oboch prípadoch bola úspešnejšia Wisla. Pokiaľ by jej to vyšlo aj v sobotu, môže sa utrhnúť do úniku hneď v úvode ligovej sezóny. V tom sa jej bude snažiť zabrániť Cracovia Krakov so súperom papierovo najľahším možným. Narazí na Piast Gliwice, ktorý síce zatiaľ odohral iba tri zápasy, no nedal v nich ani gól. Okupuje tak posledné miesto, kým Krakovčania sú druhí.

Obrovským sklamaním je zatiaľ účinkovanie Lechu Poznaň. Obhajca titulu je bez víťazstva, na konte má jedinú remízu a dvakrát bol zdolaný. Zostava s Ľubomírom Šatkom, hodnotená ako druhá najdrahšia v súťaži, má čo zlepšovať a proti Slasku Vroclav na to okolnosti celkom vzniknú. S bilanciou 1-2-1 ide o tím zo stredu aktuálnej tabuľky a tam s ním počítali aj predsezónne prognózy. Zaujímavý zápas zohrá aj nováčik spred troch rokov proti aktuálnemu, pričom tieto celky sa nachádzajú v odlišnom rozpoložení. Warta Poznaň si s jedným nováčikom poradila, no triumf nad Legnicou je zatiaľ jedinými tohtosezónnymi bodmi. To Korona Kielce vletela do prvoligového diania slávnejšie a k remíze s Legiou pridala ďalšie dve víťazstvá. Vyhrieva sa na lichotivom piatom mieste a dúfa, že 15. celok poradia jeho pozíciu neohrozí.

Spomenutá Legia Varšava tento rok už padla rozdielom triedy s Cracoviou, no mimo toho predvádza obstojné výkony a pozícia tesne za pohárovými miestenkami tomu celkom férovo zodpovedá. Teraz ju čaká Widzew Lodź a ten sa javí tak, že dokáže potrápiť úplne kohokoľvek. Podiel na tom má aj slovenský brankár Henrich Ravas, ktorý vygumoval ofenzívu Slasku aj Jagiellonie a výrazne sa tak podieľal na štyroch získaných bodoch. Widzew bude zaujímať aj duel jeho tabuľkových susedov Radomiak Radom - Lechia Gdaňsk. Minimálne od Lechie, účastníka predkôl Konferenčnej ligy, sa očakávalo rozhodne viac, no nahustený program sa postaral o to, že visia tesne nad zónou zostupu. Aj Radomiak v minulej sezóne okupoval vyššie pozície, no teraz sa sústredí na náročný zápas s potenciálom prehĺbiť krízu spoluhráčov zraneného Dušana Kuciaka alebo partie z akademického mesta v Mazovskom vojvodstve.

5. kolo Ekstraklasy na JOJ Šport:
piatok 12.8. o 20:30: Widzew Lodź - Legia Varšava
sobota 13.8. o 15:00: Cracovia Krakov - Piast Gliwice
sobota 13.8. o 20:00: Pogon Štetín - Wisla Plock
nedeľa 14.8. o 15:00: Radomiak Radom - Lechia Gdaňsk
nedeľa 14.8. o 20:00: Lech Poznaň - Slask Vroclav
pondelok 15.8. o 19:00: Korona Kielce - Warta Poznaň

Tagy: Ekstraklasa