Program
Futbal - 10.08.2022 10:07

Podtatranskí rivali, ktorí sa dávno nestretli: Sledujte 1. kolo Slovnaft Cupu

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

V júli odvysielaný zápas predkola Slovenského pohára medzi Harichovcami a Tepličkou sa stretol u divákov s veľmi pozitívnym ohlasom, preto na JOJ Šport pokračujeme ďalej. Cestu rekordných 255 klubov k trofeji sledujeme od úplného začiatku a v 1. kole na seba narazia dve mestá, ktoré však vo futbale nateraz zaberajú nižšie ligové poschodia. Svit a Kežmarok sú ligovými konkurentmi z 5. ligy sever Východoslovenského futbalového zväzu, pričom v Slovnaft Cupe nemuseli absolvovať predkolo a dosadení boli priamo do hlavnej súťaže. Na súpera preto nemuseli čakať a vopred sa mohli chystať na konfrontáciu, ktorú si v októbri a v júni zopakujú v lige.

Kežmarčania boli minulý rok štvrtoligovým mužstvom a v konkurencii Veľkého Šariša, Starej Ľubovne, Sabinova alebo Medzilaboriec okupovali dôstojný stred tabuľky. Nasledovala však reorganizácia súťaží, v ktorej dôsledku sa 1. MFK posunul do piatej ligy. Medzi štvrtoligistami tak vydržal len rok, vrátil sa do známeho prostredia, hoci zložením tímov trochu poupraveného. Športoví nadšenci vo Svite svoju pozornosť sústredia na extraligový basketbal, no mesto v popradskom okrese má čo ponúknuť aj na trávniku. Miestny FK si pamätá dokonca treťoligové časy. V ročníku 2017/18 sa však po predposlednom mieste pobral do IV. ligy a z nej o onedlho ešte nižšie.

Hoci ide o dvoch "rivalov" spod Tatier, derby prívlastok možno tomuto zápasu dávať len na základe geografie. Oddeľuje ich od seba len dvadsaťkilometrová vzdialenosť, no po ich najaktuálnejší ligový vzájomný zápas by sme museli ísť do poriadne dávnej minulosti. Svit sa totiž roky nazad pohyboval na štvrtoligovej scéne, zatiaľ čo Kežmarčania nazreli aj do šiestej ligy. Čo sa pohárového účinkovania týka, v sezóne 2020/21 písal 1. MFK Kežmarok pekný príbeh a poradil si so Spišskými Vlachmi, Rudňanmi aj Partizánom Bardejov. Vyškrtnutý bol administratívne Covidom, vďaka čomu bol o rok dosadený priamo do 4. kola. Tam mu žreb prisúdil Skalicu, ktorej podľahol 0:3. Svit vtedy vypadol na bardejovskom štíte, čím sa teda tímy tesne vyhli vzájomnej konfrontácii. Ich štvrtkový zápas bude súčasťou prvého tohtosezónneho kola a víťaz si teoreticky môže zopakovať konfrontáciu s Bardejovom. Ten hrá o týždeň neskôr proti Veľkej Lomnici.

Zápas FK Svit - 1. MFK Kežmarok sledujte vo štvrtok 11. augusta od 17:00 LIVE na JOJ Šport!