Program
Futbal - 11.08.2022 20:53

Vypočula fanúšikov. Premier League zverejní konzultácie rozhodcov s VAR-om

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Youtube
West Bromwich Albion - Brighton and Hove Albion

Bola to dlho diskutovaná téma a nápad, ktorý mal veľa odporcov aj podporovateľov. Systém VAR sa napriek početnému odporu stal neodmysliteľnou súčasťou futbalu, len nie každý jeho verdikt je fanúšikom zrejmý a pochopiteľný. Anglická Premier League, ktorá sa snaží v tomto smere kráčať v popredí, ozvučí hlavného rozhodcu a jeho poradcov pri videu. Výsledkom tak bude odôvodnený a vysvetlený dodatok ku konkrétnemu verdiktu. Pôvodne sa pracovalo s verziou, že po vzore hokejovej NHL či futbalovej NFL arbiter na konci porady zreteľne vysvetlí, ako sa rozhodol. To by však diváka pripravilo o mnohé informácie - od koho prišiel popud na kontrolu, čo presne sa skúma a ako si rozhodcovia situáciu vysvetľujú.

Informáciu ako prvý priniesol The Times, podľa ktorého sa súčasťou vysielania mal stať záznam z monitoru človeka pri VAR-e a zvuková stopa komunikácie s mužom s píšťaľkou. To však nie je možné pre pravidlá vysielania. Samostatný zvukový záznam tak uzrie svetlo sveta až po záverečnom hvizde. I tak je to zaujímavý a citeľný posun vpred. Fanúšikovia si namiesto pocitu nevysvetlenej krivdy budú môcť vypočuť, či v danej chvíli rozhodca vyhodnotil hráčovo počínanie ako úmyselné, zavinené, zákerné, odôvodnené a čo všetko zohľadňoval pred udelením karty prípadne pokutového kopu.

Kluby údajne tento nápad masívne a prakticky jednohlasne podporujú. "Je to súčasť našej ambície byť otvorenejší voči fanúšikom ohľadom rozhodcov. Tvorba verdiktov a spôsob, ako k nej dochádza, je presne to, na čom bolo treba pracovať," vysvetľuje liga. Nie je v tomto smere absolútnym priekopníkom a niekoľko mesiacov už túto novinku má implementovanú Major League Soccer. Rozhovory zverejňuje na Youtube a diváci následne o tom vedú dlhé diskusie. Sami sa pritom vzdelávajú v pravidlách alebo spôsobe posudzovania súbojov. Na rozdiel od rozhodcov totiž neabsolvujú žiadne školenia a keď si rozhodca pred disciplinárnou komisiou svoj konkrétny verdikt obhájil, väčšinou sa nik nedozvedel, čím presne argumentoval. Zároveň sa tým zavŕši leto rozhodcovských návratov. Nahrávky má mať pod patronátom Howard Webb, ktorý doteraz rovnakú funkciu zastával v USA. Rozhodcom pritom šéfuje čerstvý dôchodca Mike Riley a funkcionárske stoličky postupne obsadzuje aj Kevin Friend, Mike Dean, Jon Moss či Martin Atkinson.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora