Program
Futbal - 09.08.2022 21:03

Fanúšikov po nemeckom šlágri vystrašilo podozrenie na terorizmus

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Počas prvého augustového víkendu sa rozbehla aj nemecká Bundesliga a najatraktívnejším duelom prvého kola bolo stretnutie Dortmundu s Leverkusenom. Domáci v kvalitnom zápase vyhrali 1:0 gólom Marca Reusa a zaradili sa medzi sedem mužstiev s tromi bodmi na konte. Kraľuje im Bayern Mníchov, ktorý vstúpil do nového ročníka veľmi dominantným víťazstvom nad Frankfurtom 6:1. Viac sa však predsa hovorilo o dortmundsko-leverkusenskom stretnutí, a to najmä pre udalosti po záverečnom hvizde. Vyše 80-tisícová návšteva Signal Iduna Parku nesmela pol hodinu opustiť priestory štadióna pre podozrenie z pripraveného teroristického útoku.

Strach vyvolalo podozrivé auto, odparkované v blízkosti domovského stánku Borussie. Fanúšikovia boli krátko pred záverečným hvizdom vyzvaní, že z dôvodu "špeciálneho policajného úkonu" majú zotrvať na svojich miestach. Pozornosť polície totiž upútalo prázdne vozidlo s naštartovaným motorom. Po niekoľkých desiatkach minút sa však podarilo vypátrať jeho majiteľa a ukázalo sa, že dôvodom jeho nezvyčajného odstavenia bol technický problém. "Pokiaľ nebolo možné vylúčiť možnosť, že vozidlo môže byť hrozbou, všetci návštevníci boli vyzvaní, aby neopúšťali štadión. Za ten čas sa prijali opatrenia na odstránenie nebezpečnej situácie," komunikovala incident dortmundská polícia.

Vo vestfálskom regióne rozhodne bezpečnostné zložky nesmú mať tendenciu podceniť podobné situácie. V apríli 2017 bol autobus Borussie Dortmund terčom útoku bômb, umiestnených na ceste. Tri z nich explodovali a zranili hráčov, ktorí sa presúvali na prvý zápas štvrťfinále proti AS Monako. O desať dní neskôr sa podarilo útočníka vypátrať, zatknúť a neskôr odsúdiť na štrnásť rokov. Tvrdil, že v príprave výbušnín je samouk, pomáhal si internetom, no do náloží úmyselne pridal menej výbušnín. Nechcel totiž nikoho zabiť a šlo len o akýsi "pokus".

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora