Program
Futbal - 08.08.2022 18:41

V Košiciach sa bude hrať futbalová pohárová Európa

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Už je to nejaký ten piatok, čo sa v Košiciach hrala pohárová Európa vo futbale. V sezóne 1997/98 sa miestny tím prebojoval do skupinovej fázy novodobej Ligy majstrov, ako historicky prvý slovenský klub. V roku 2009 zostava s Jánom Novákom, Robertom Cicmanom či Markom Milinkovićom hrýzla slávny AS Rím a v ročníku 2014/15 košický tím vyzval Slovan Liberec. Teraz sa vo vynovenej Košickej futbalovej aréne chystá zápas Európskej ligy, keďže tento štadión si ako svoj azyl zvolil ukrajinský SC Dnipro-1. Približne 1200 kilometrov vzdialený klub je novým zjavom na futbalovej scéne a existuje len päť rokov, no odkazuje na nedávno zaniknutý Dnepropetrovsk.

Ukrajinský tím informáciu zverejnil cez svoje oficiálne kanály a všetko považuje za dohodnuté a isté. Slovenská strana je o čosi opatrnejšia a oficiálne správu zatiaľ nepotvrdila. Predseda predstavenstva KFA a zároveň viceprimátor mesta Košice Marcel Gibóda médiám prezradil, že rokovania v tomto smere prebiehajú a sú na dobrej ceste. Šlo však o veľmi čerstvú novinku a s jej potvrdením prídu Košičania až keď bude všetko podpísané. Od júla 2021 do decembra toho istého roka za obmedzených okolností prebehla neúplná sezóna ukrajinskej futbalovej ligy a Dnipro obsadilo tretie miesto za Šachtarom a Dynamom Kyjev. Následne zohralo deväť prípravných zápasov v rámci prípravy na play-off Európskej ligy, do ktorého sa kvalifikoval.

Ukrajinskí reprezentanti v pohárovej Európe nemôžu hrať z bezpečnostných dôvodov doma a hľadali si tak dočasné domovy. Kyjevský klub hrá v poľskej Lodži, Doneck vo Varšave, Zorya Luhaňsk v Lubine a Vorskla Poltava sa s AIK Štokholm dohodla na odohraní oboch stretnutí vo Švédsku. Dnipro sa rozhodlo pre Košice, hrať sa bude 18. augusta a súperom mu bude lepší z dvojice AEK Larnaka - Partizan Belehrad. Cyperčania prvý zápas doma vyhrali 2:1 a čaká ich náročná odveta na srbskej pôde. Ukrajinský celok sa teší na prvý zápas pohárovej Európy v histórii klubu. V prípade úspechu si zahrá v skupine Európskej ligy, prehra bude znamenať zosun do Konferenčnej ligy. Je tak možné, že celá skupinová fáza prebehne v metropole východného Slovenska.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora