Program
Futbal - 03.08.2022 08:12

Anglický "coming home" dotiahli ženy. Takto oslavovali zlato

Anglické futbalistky sú majsterkami Európy. Vo finále domáceho šampionátu si poradili v dramatickom zápase s Nemeckom 2:1 po predĺžení a dotiahli tak presvedčivú cestu, v rámci ktorej vyhrali všetkých šesť svojich duelov. Celkovo anglické družstvo neprehralo už 20 medzištátnych zápasov v rade a celkom oprávnene sa vyhrieva na európskom tróne. Nemky napriek tomu po záverečnom hvizde cítili krivdu pre neodpískaný pokutový kop v závere riadnej hracej doby. Poodrážaná lopta zasiahla brániacu Leah Williamsonovú do ruky, no rozhodkyňa Kateryna Monzulová nešla incident skontrolovať cez systém VAR. Strelkyňou víťazného gólu sa stala Chloe Kellyová.

Práve strelkyňa rozhodujúceho gólu bola v čele osláv a s mikrofónom v ruke ovládla refrén piesne "Three Lions", ktorú si anglický národný tím osvojil na mužskom domácom šampionáte 1996. Jeho súčasťou je ikonický text "coming home", ktorý síce pôvodne odkazoval na konanie turnaja v kolíske futbalu, no fanúšikovia ho rokmi pretransformovali na privezenie trofeje domov.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Lionesses (@lionesses)

Kým mužstvo Albionu európsky šampionát ešte nikdy nevyhralo, takmer presne rok po ich poslednom nezdare premiérovo na trón vystúpili ich kolegyne. "Svet sa zmení, vieme to. Meníme spoločnosť a to je to, čo chceme. To je oveľa viac ako futbal. Vyhrali sme, to bol náš cieľ. Je našou úlohou byť čo najlepšie, no cez futbal môžete urobiť aj zmeny v spoločnosti," tešila sa trénerka Sarina Wiegmanová.

Mala zrejme pravdu. Londýnske Trafalgarské námestie zaplnili tisícky nadšených fanúšikov, ktorí patrične oslávili veľký úspech futbalistiek. Šampionátu bola beztak venovaná veľká pozornosť, bežali rôzne kampane na podporu ženské futbalu, športu a aj postavenia žien v spoločnosti všeobecne. Niektoré zápasy na tribúny lákali desiatky tisíc nadšencov a finále sledovalo 87 192 divákov. To je najvyššia návšteva v histórii Eura, bez ohľadu na to, či ženského alebo mužského. Doterajším maximom bolo 79-tisíc fanúšikov v zápase Sovietskeho zväzu so Španielskom v roku 1964.

"Ďakujem každému, kto sa podieľal na mojej rehabilitácii po zranení a pomohol mi k návratu. Nikdy som neprestala veriť, že raz budem tu. Streliť víťazný gól vo finále je niečo veľkolepé! Tieto dievčatá sú úžasné. Dosiahli sme niečo fantastické, teraz chceme oslavovať," povedala Chloe Kellyová, ktorá napla sieť v 110. minúte.

Rekordné majstrovstvá Európy tak vyvrcholili oslavou v ich dejisku. Moderovania akcie sa chopila Alex Scottová, ktorá má sama za sebou úspešnú hráčsku kariéru, momentálne pracuje ako televízna futbalová moderátorka a nedávno bola vyhlásená za ženu s najsilnejším vplyvom na svetový futbal. O zábavu sa starala DJ-ka Monki, hráčkam a trénerskému štábu prišiel osobne zagratulovať aj londýnsky starosta Sadiq Khan. Akýmsi leit motívom celej oslavy bolo aj to, či Kellyová na konci vyzlečie tričko. Práve tak totiž oslávila zlatý gól, no na pódiu v Londýne rázne avizovala, že tentoraz nič vyzliekať nebude.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora