Program
Futbal - 31.07.2022 18:34

Nie každému sa na MS ušlo miesto v Dauhe. Ďalej budú bývať aj giganti

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Tridsaťdva národných mužstiev bude súčasťou futbalových majstrovstiev sveta v Katare a celkom prirodzene, drvivá väčšina z nich bude mať svoje sídlo v hlavnom meste alebo aspoň v jeho blízkych a ľahko dostupných predmestiach. Dauha však nepojme všetky reprezentačné výpravy a osem tímov sa jednoducho nezmestilo. Nejde pritom o trpaslíkov, ktorí sa museli uhnúť gigantom. Vzdialenejšie sídlo bude mať aj Anglicko, Nemecko či Belgicko. Vzdialenosti medzi jednotlivými ubytovacími zariadeniami v takmer trojmiliónovom Katare však budú oveľa menšie ako tomu bolo počas minulých majstrovstiev v Rusku. Vtedy sa muselo na jednotlivé zápasy lietať.

Vo všeobecnosti, pôjde už o 22. svetový šampionát pod hlavičkou FIFA. Len druhý raz sa však bude hrať v Ázii a premiérovo v arabskom svete. Aj preto sa očakáva turnaj odlišný v mnohých ohľadoch, no v pozitívnom zmysle slova zaujímavý, cez ktorý sa budú majetní Katarčania chcieť odprezentovať v čo najlepšom svetle. Špecifikom bude už len zimný termín, ktorý bol vyústením vysokých teplôt v dejisku a do budúcna by sa mohol stať zaujímavým precedensom. Naposledy bude súčasťou MS 32 mužstiev a od ďalšej edície by si na americko-mexicko-kanadskom šampionáte malo zahrať 48 kvalifikovaných výberov.

Naspäť k ubytovaniu: najvzdialenejší hotel má k dispozícii reprezentácia Nemecka a Belgicka. Zverenci Hansiho Flicka si obsadili welnessový rezort Zual, približne sto kilometrov od štadióna Lusail, ktorý bude finálovým dejiskom. Tím Roberta Martíneza má bývať v hoteli na pláži na západnom brehu krajiny, ktorý je od rovnakého cieľa vzdialený 135 kilometrov. Mimo Dauhy budú bývať aj Portugalčania, Dáni, Mexičania, Kanaďania alebo tím Saudskej Arábie. Poslední spomenutí sú pritom susedmi hostiteľa turnaja a v arabskej metropole by boli ako doma. Rozhodli sa však pre pokojnejšie prostredie na východe Kataru. Detailný zoznam bydlísk všetkých tímov priniesla agentúra Al Jazeera. Snáď tieto informácie fankluby nezneužijú.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora