Program
Futbal - 28.07.2022 18:01

Premier League nebude mať s výtržníkmi žiadne zľutovanie

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Svojho času sa anglickému futbalu podarilo príkladne vysporiadať s chuligánmi, no správanie fanúšikov na tribúnach sa v ostatnom období opäť zhoršilo. Vyžaduje si to nové opatrenia a Premier League pristúpila ku dlhšie avizovanému kroku - nulovej tolerancii k výtržnostiam na štadióne. Pokiaľ niektorý z návštevníkov hodí predmet na hraciu plochu či nedajbože na ňu sám vbehne, môže ho to pripraviť o zápasy klubu na dlhé obdobie, možno aj doživotne. Nové sankcie FA púšťa do platnosti so štartom ročníka 2022/23. Ten je na programe 5. augusta a medzi top šlágre úvodného víkendu sa zaradia duely Everton - Chelsea či West Ham - Manchester City.

Počas minulej sezóny sa pričasto naskytali situácie, kedy nespratný divák vtrhol na hraciu plochu či dokonca napadol hráča. Dialo sa to najmä v závere sezóny, kedy by vedel o podobných skúsenostiach rozprávať Patrick Vieira, Lucas Digne či Robin Olsen. Vieira, manažér Crystal Palace, bol napadnutý fanúšikom Evertonu po dramatickom májovom zápase, ktorý liverpoolsky klub potreboval získať na svoju stranu v boji o záchranu. Agresiu rovnakých fanúšikov si odniesol aj Matty Cash s Lucasom Dignem z Aston Villy, ktorých zasiahli fľaše letiace z evertonského sektoru a zásah plnou fľašou coly si odniesol aj Matt Lowton z Burnley v zápase s Leedsom United. Vpád divákov na trávnik zase priniesol inkasované údery pre brankára Aston Villy Robina Olsena v zápase, ktorým Manchester City spečatil titul a kapitána druholigového Sheffieldu United Billyho Sharpa napadli priaznivci vyradeného Nottinghamu.

Takéto excesy sa automaticky dostanú pod drobnohľad polície a disciplinárne bude stíhaný aj konkrétny previnilec a usporiadateľská služba, ktorá nezvládla situáciu. Sprísnia sa aj pravidlá s držaním a používaním pyrotechniky a v prípade neplnoletých fanúšikov prechádza plná zodpovednosť na ich zákonných zástupcov. Na Premier League sa diváci častejšie stretnú s vycvičenými psami a priaznivci musia počítať s dôkladnejšími prehliadkami. "Nárast protispoločenského správania, ktoré sme zaznamenali na štadiónoch na konci minulej sezóny, bol absolútne neprijateľný. Zaviedli sme preto nové opatrenia a vysielame tým jasný signál, že nebudeme tolerovať nebezpečné správanie," povedal výkonný riaditeľ FA Mark Bullingham.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora