Program
Futbal - 21.07.2022 15:18

Ekstraklasa začala remízami a prekvapeniami. Servírujeme hneď štyri duely

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Súčasne so slovenskou futbalovou scénou, prvým kolom sa rozbehla aj najvyššia domáca súťaž u našich severných susedov. Deväť odohraných zápasov prinieslo dovedna sedemnásť gólov, čo sa ešte ako stopercentne uspokojivá cifra nejaví, ale pohľad na priemernú návštevu na úrovni osemtisíc divákov je už v porovnaní s našimi podmienkami zaujímavejší. Šestica tímov sa po svojom prvom vystúpení usadila v strede tabuľky, nakoľko sa zrodila typická "rozbehová" remíza. Najmenej spokojný s ňou je zrejme Legia Varšava. Evidované však bolo aj jedno veľké prekvapenie, keďže Stal Mielec, papierovo považovaný za jeden z najslabších tímov ligy, vyhral na pôde úradujúceho šampióna Lechu Poznaň 2:0.

Nemilé prekvapenie domácim priaznivcom pripravil aj Radomiak Radóm a Górnik Zabrze. Radom, okrem iného významné poľské akademické centrum, neprivítal v lige nováčika Miedz Legnica podľa očakávaní a hoci ako domáci favorit vyslal 23 streleckých pokusov, medzi tri žrde mierili iba dva a gólový koniec mal jediný. Remíza 1:1 tak o čosi viac potešila partiu z českého pohraničia. Aj Górnik si doma brúsil zuby na úspešné prvé kolo. Stadion im. Ernesta Pohla zaplnilo pre konfrontáciu s Cracoviou Krakov takmer sedemnásťtisíc fanúšikov, ktorí vytvorili skvelú atmosféru, no videli prehru 0:2. Za Cracoviu odohral desať minút Filip Balaj. Na prvý slovenský gól v Ekstraklase zatiaľ čakáme, rovnako ako na čisté konto nášho brankára.

Medzi šesticu trojbodových mužstiev sa po úvodnom hracom víkende zaradila aj Cracovia Krakov a Jagiellonia Balystok. Bolo by preto škodou nepozrieť sa na ich ďalšie počínanie v tejto sezóne poľskej ligy. Východopoľská "Jaga" pripravila pre svojich fanúšikov veľmi dobrú pozvánku na prvé domáce vystúpenie, keď triumfovala v Gliwiciach 2:0. Jej druhým oponentom bude Widzew Lodž. Nováčik so slovenských brankárom Henrichom Ravasom v prvom kole statočne trápil bronzový Pogon Štetín, no o gól mu nakoniec podľahol. Cracovia, v zostave s Filipom Balajom, Michalom Sipľakom a Lukášom Hroššom, je po vydpadnutí Wisly jediným krakovským zástupcom v lige. Opäť sa od nej očakáva umiestnenie v hornej polovici tabuľky, čo výhra 2:0 v Zabrže potvrdila. Teraz ju preverí Korona Kielce, navrátilec do Ekstraklasy po dvoch rokoch. Súčasťou jeho súpisky je aj záložník Dalibor Takáč. Korona v prvom kole doma remizovala s favorizovanou Legiou Varšava.

Pogoň Štetín by aj tento rok mal patriť medzi hlavných adeptov na európske pohárové predkolá a hoci to v prvom kole proti Lodžu od neho nebol stopercentný výkon, tri body po víťazstve 2:1 sa počítajú. Vroclavský Slask by mal byť pre zverencov Švéda Jensa Gustafssona náročnejšou prekážkou. Aj ten už svoj prvý tohtosezónny bodík získal, hoci len jeden po remíze so Zaglebím. Tieto dva celky pritom boli v minulom ročníku vášnivými zberateľmi remíz a deľba bodov preto nie je nepravdepodobná ani teraz. Najpríjemnejším prekvapením prvého kola však ostáva Stal Mielec. Podľa odhadov je trhová hodnota jeho kádra najnižšia v súťaži, no napriek tomu si vyšliapol na obhajcu titulu Lech Poznaň 2:0, navyše v Poznani. Teraz ho čaká ďalší súper z minuloročného popredia Radomiak Radom. Ten v prvom kole remizoval s Legincou 1:1 a papierové prognózy ho očakávajú v dolnej polovici ligového poradia. Inak tomu však nebolo ani pred rokom, a to bral siedmu priečku.

To znie ako pekná porcia futbalu spoza severného svahu Tatier. Čo poviete?

Piatok 22. júla o 20:30: Jagiellonia Bialystok - Widzew Lódž
Sobota 23. júla o 17:30: Cracovia Krakov - Korona Kielce
Nedeľa 24. júla o 17:30: Slask Vroclav - Pogoň Štetín
Pondelok 25. júla o 19:00: Stal Mielec - Radomiak Radom