Program
Futbal - 15.07.2022 21:04

Ženský futbal je na historickom vrchole záujmu

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Youtube

Prebiehajúce ženské majstrovstvá Európy vo futbale búrajú všetky predsudky o tom, že o nežnejšie pohlavie v tomto športe nie je záujem. Pred turnajom domáce Angličanky deklarovali vysoké ambície a ako ôsmy tím svetového poradia, šiesty v rámci kontinentu, chcú zabojovať o cenný kov. "Coming home" v kolíske futbalu viackrát hlásilo aj národné mužstvo, no MS 2002 aj 2006 skončili vo štvrťfinále a pred štyrmi rokmi v Rusku bolo finálnym umiestnením štvrté miesto. Z európskeho šampionátu 2020 vydolovali zverenci Garetha Southgatea striebro, zatiaľ čo ženský tím hral na minulom Eure semifinále a z najaktuálnejších dvoch svetových šampionátov bral tretie a štvrté miesto.

Otvárací zápas ženského Eura 2022 otvorila príhovorom na tému ženských práv a vplyvu tohto turnaja na budúcnosť futbalu herečka Natalie Portmanová. Takmer 70-tisíc divákov sa stretlo na tribúnach manchesterského štadióna Old Trafford a sledovali výhru domácich "levíc" nad Rakúskom 1:0. Štadión v Brightone už nedovolil ani polovičnú návštevu, no stále veľmi dobrá 29-tisícová kulisa sledovala historické víťazstvo Angličaniek nad Nórskom 8:0. Dominantne sa tak usadili na priebežnom čele skupiny, a to ešte majú pred sebou zápas s papierovo najslabším Severným Írskom. Pozoruhodná bola aj návšteva na niektorých neanglických dueloch. Zápas Holandsko - Švédsko sledovalo 21-tisíc fanúšikov, na konfrontáciu Nemecka so Španielskom bolo predaných 16-tisíc lístkov. Reč je pritom stále len o skupinovej fáze.

Stále je nefér tieto návštevy porovnávať s mužským šampionátom. Počas ženských ME 2013 sa však oficiálne čísla návštevnosti nedostávali pravidelne na päťmiestne cifry ani vo vyraďovacej fáze. Britky pred turnajom v spolupráci s pivovarom Heineken spustili kampaň "Ja som dvanástou ženou". Tá propaguje otvorenejší pohľad na futbal samotný, ktorý už dávno nie je len mužskou záležitosťou. Spomedzi známych tvárí za kampaňou stojí komička Ellie Taylor, moderátorka AJ Oduduová, tréner Harry Redknapp či bývalý hráč a televízny expert Jermaine Jenas. Hlavným a najvšeobecnejším cieľom Dvanástej ženy je znížiť nerovnosť pohlaví v športe.

Ženské Euro hrá šestnásť tímov, ktoré sú rozdelené do štyroch základných skupín. Polovica účastníkov postúpi do play-off a na konci cesty bude odovzdanie trinásteho titulu kontinentálnych šampióniek. Inauguračný ročník sa hral v roku 1984 a historicky najúspešnejším výberom sú Nemky s ôsmimi zlatými medailami. Tie triumfovali šesťkrát po sebe, až ich sériu zrušili rivalky z Holandska. Tie v roku 2017 predviedli veľmi presvedčivú jazdu, keď vyhrali všetkých šesť svojich zápasov a inkasovali pri tom len tri góly. Vo finále si poradili s Dánkami. Obhajkyne titulu vtedy nečakane stroskotali už vo štvrťfinále práve na Dánsku.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora
Tagy: Ženy EURO