Program
Futbal - 12.07.2022 18:01

Dokonalá premiéra ten Haga. V derby rozstrieľal Liverpool

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Mesiac pred začiatkom sezóny futbalovej Premier League vrcholí príprava jej účastníkov a v thajskom Bangkoku si "rande" dali dvaja nezmieriteľní rivali - FC Liverpool a Manchester United. Počas letného obdobia výsledky samotných duelov nie sú tým najpodstatnejším, ale môžu veľa naznačiť. Kormidla v manchesterskom klube sa chopil Erik ten Hag, ktorý je už ôsmym manažérom od odchodu Sira Alexa Fergusona. Fanúšikovia túžobne očakávajú zlepšenie v 6. tíme minulej ligovej sezóny a výhra 4:0 v tomto prípravnom zápase tomu dáva nepochybnú nádej. Red Devils už polčas vyhrali trojgólovým rozdielom, potom niekoľko svojich opôr stiahli z ihriska, avšak žiaden obrat sa nekonal. Aj v pozmenenej zostave pridali štvrtý gól.

Pre obe mužstvá to bol prvý prípravný duel pred ročníkom 2022/23. Vicemajster Anglicka dal na úvod šancu viacerým mladíkom a obrana mala experimentálne zloženie Mabaya-Phillips-Gomez-Chambes. Až po prestávke sa do akcie dostali hviezdy formátu van Dijk, Alexander-Arnold či Salah. Manchester zvolil opačný postup. Od úvodného výkopu mal na trávniku svoje najdrahšie akvizície ako Sancho, Rashford, Varane, Shaw alebo Fernandes. Absentoval len Cristiano Ronaldo, ktorý pre rodinno-osobné dôvody a čerstvo ohlásený prírastok do rodiny na turné necestoval. V zákulisí sa však otvorene hovorí o jeho plánovanom predaji k účastníkovi Ligy majstrov. V 12. minúte sa po efektnej kombinácii presadil Sancho a po polhodine hry ho krátko po sebe doplnil Fred s Martialom. Druhý polčas bol v znamení liverpoolskej prevahy, kým Diabli trafili priestor troch žrdí jediný raz. Stačilo to na gól mladíka Facunda Pellistriho na 4:0.

Vyhrané derby sa počíta vždy, aj v lete. O to viac, že konfrontácie dvoch najúspešnejších anglických mužstiev dlhodobo vyznievajú o poznanie lepšie pre Liverpool. V októbri na Old Trafford vyhral 5:0 a stánok svojho rivala dobyl aj v máji 2021. 52-ročný Holanďan Erik ten Hag má pred sebou v manchesterskom veľkoklube neľahkú úlohu a aj preto bola jeho trénerská premiéra očakávanou záležitosťou. Skúsenosti má "len" z Ajaxu a okrem toho z Utrechtu, mládeže Twente či rezervy Bayernu Mníchov. Jeho debut na lavičke si však fanúšikovia United budú veľmi radi pamätať. V rámci ázijského turné si ešte zahrajú s Melbourne, Crystal Palace, Aston Villou aj Atléticom Madrid. Liverpoolčanov čaká reparát proti Crystal Palace, Lipsku a Salzburgu.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora